Kyrössä uurnille astelleiden äänestäjien mielestä sote-bussi olisi terveyskeskukseen verrattuna laiha lohtu

0
Ilona Riitamo sanoo läheisten terveyspalveluiden olevan kullanarvoisia, kun joku perheen lapsista sattuu sairastumaan.

PÖYTYÄ/Kyrö. Heikinsuolainen Ilona Riitamo antoi keskiviikkona äänensä tutulle aluevaaliehdokkaalle, jonka hän luottaa ajavan paikallisten palveluiden säilyttämistä ja osaavan katsoa myös maakunnallista kokonaisuutta.

–Minulle on tärkeää, että terveysasemat pysyisivät Kyrössä ja Aurassa, tai että terveysasema olisi vähintäänkin Riihikoskella, Riitamo tuumaa.

Hän kertoo pohtineensa tilannetta, jossa joku perheen lapsista sattuu sairastumaan kesken koulupäivän. Nykyisellään lapsia on helppo käyttää tutulla terveysasemalla tarvittaessa useammankin kerran, eikä perheen arki siitä juurikaan häiriinny.

–Toisin on, jos sairaan lapsen kanssa pitäisi lähteä vaikka Turkuun, Riitamo sanoo.

Vaalipuheissa vilahdelleet sote-bussit ja muut kiertävät palvelut saavat hänet kohauttamaan olkapäitä.

–Ovathan ne parempia kuin ei mitään, mutta eivät silti pysyvien terveysasemien veroisia.

Pöytyäläisten painoarvo aluevaltuustossa huolettaa Riitamoa. Hänen mielestään olisi voinut olla fiksua keskittää äänet tietylle paikalliselle ehdokkaalle.

–Pöytyältä on niin monta ehdokasta, että mahtaako kukaan heistä päästä läpi, Riitamo pohtii.

Seppo Käki ilmoittautui äänestyspaikalla vaalitoimitsija Marjo Sainiolle. Hänen vieressään istui vaalitoimitsija Eija Mäkinen.

Tie Riihikoskelle on mutkikas

Karinaislainen Seppo Käki luottaa Riihikosken terveysaseman säilyvän, mutta hän toivoo ehdokkaansa puolustavan myös Kyrön terveysasemaa.

Käki kertoo miettivänsä tilannetta, jossa hoitoon pitäisi päästä ja ajokeli on liukas.

–Silloin ei ole kiva mennä Riihikoskelle mutkaista tietä pitkin, hän sanoo.

Erityisen huolissaan Käki on ikäihmisistä, joilla ei ole autoa. Varsinkin he tarvitsisivat nykyisenlaisia lähipalveluita.

Kyrön terveysasemaan Käki on ollut kaikin puolin tyytyväinen.

Sopivan aluevaaliehdokkaan löytäminen oli hänen mukaansa helppoa, vaikka vaalikeskusteluissa ilmeni useita avoimiksi jääneitä kysymyksiä. Käki halusi antaa äänensä ehdokkaalle, jolla on vahva sote-kokemus.

Kari ja Eeva Laine tulivat äänestämään paikallispalveluiden säilyttämisen puolesta.

Kyrössä asuvilla Kari ja Eeva Laineella on aluevaaleissa yksi tavoite: paikallispalveluiden säilyttäminen. Eikä yksin terveyspalveluiden, vaan myös pelastus- sekä sosiaalipalveluiden. Myymäläautojen tapaan kiertävistä sote-busseista he eivät innostu.

–Itse pääsemme vielä liikkumaan, mutta lähipalvelut ovat erityisen tärkeitä meitä vanhemmille ihmisille, Laineet perustelivat.

Ennakkoäänestys jatkuu tiistaihin

Äänestysinto yllätti Pöytyän kunnanviraston Kyrön toimipisteessä vaalitoimitsijana olleen Eija Mäkisen. Hänen mukaansa väkeä tuli ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä, keskiviikkona, uurnille tasaiseen tahtiin.

Vaalitoimitsijan mieluisimpina tehtävinä Mäkinen pitää nuorten ensikertalaisten opastamista. Heitä ei ollut vielä keskiviikkoiltapäivään mennessä Kyrössä näkynyt.

Ennakkoäänestys jatkuu tiistaihin 18.1. saakka. Aluevaalien varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 23.1., jolloin äänestyspaikat ovat avoinna kello 9–20.