Omikron käänsi tartuntamäärät huimaan kasvuun – Härkätiellä ei enää pystytä kontaktoimaan kaikkia altistuneita

0
Koronavirusepidemia ei näytä taittumisen merkkejä vaan päinvastoin viime viikolla tehtiin Auranmaalla koko epidemian aikainen ennätys uusissa tartunnoissa. Kotitesteillekin on ollut kova kysyntä. Viikonvaihteessa testejä oli saatavilla Marttilan, Riihikosken, Yläneen ja Oripään apteekeissa sekä Auran S-marketissa, Kyrön Salessa ja Kyrön ja Tarvasjoen K-kaupoissa.

AURANMAA. Koronan uusin variantti omikron jyllää myös Auranmaalla.

–Pöytyällä ja Aurassa omikronista on tullut valtavariantti hyvin nopeasti ja olemme käytännössä samassa tilanteessa kuin koko Varsinais-Suomi eli yli 80 prosenttia tartunnoista on omikronia, Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymän johtava lääkäri Katja Virta kertoo.

Viime viikolla Auranmaalla tehtiin ennätys tartuntamäärissä. Auranmaalle kirjattiin kaikkiaan 70 uutta tartuntaa. Lietoon uusia tartuntoja tuli 125 ja Loimaalle 66.

Härkätiellä uusien tartuntojen määrä on noussut niin korkeaksi, ettei kaikkia tartuntoja enää pystytä jäljittämään. Pöytyällä jäljitystyötä pystyttiin viime viikolla vielä tekemään, mutta Härkätiellä on keskiviikosta alkaen keskitytty suuren ja kohtalaisen tartuntariskin ryhmiin eli perheenjäseniin, sote-henkilöstöön, palveluasumisen yksiköihin, päivähoitoon ja kouluihin.

–Muita mahdollisia altistuneita ei pystytä kontaktoimaan, johtava ylilääkäri Veli-Matti Leinonen toteaa.

Pöytyällä saadaan Virran mukaan kaikki koronaoireiset testattua. Härkätielläkin kaikki koronaoireiset pääsevät testiin, mutta Leinosen mukaan testaaminen on ruuhkautunut ja päiviä on jouduttu venyttämään.

Kotitestejä Katja Virta pitää kohtalaisen luotettavina.

–Testaan myös vuodeosastolle tulevat uudet potilaat antigeenitestillä, mikäli heitä ei ole edeltävästi esimerkiksi sairaalassa testattu. Vuodeosaston vierailijoille suosittelemme kotitestiä ennen tuloa.

Omikronia on epäilty muita variantteja lievemmäksi mutta tehokkaammaksi leviämään. Virran mukaan varmuutta omikronin luonteesta ei vielä ole.

–Enemmän omikron tapauksia tuli vasta jouluviikolla ja koronapotilaille on tyypillistä sairaalahoidon tarpeen viive. Lisäksi valtaosa tartunnoista on 20–30-vuotiailla, jotka yleisesti sairastavat lievemmän taudin, Virta sanoo.

Tyksissä on THL:n viimeisen tiedon mukaan erikoissairaanhoidossa 39 ja tehohoidossa 10 koronapotilasta.

Noin 40 prosentilla kolme rokotetta

Viimeisimmät tiedot rokotekattavuudesta on THL:n sivuille päivitetty sunnuntaina. Tilastoissa ei vielä näy alle 11-vuotiaita. Kolmannen rokotteen on auranmaalaisista saanut noin 35–40 prosenttia.

Tämän hetken ohjeistusten mukaan kolme rokotetta tarvitaan, jotta voisi välttyä karanteenilta altistumistilanteissa. Rokotusten vakavia haittavaikutuksia ei ole raportoitu Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymässä eikä Härkätiellä.

–Lieviä oireita on ollut, Leinonen sanoo ja kertoo noin joka toiselle tulevan rokotteesta lieviä oireita kuten pistoskohdan kipua tai kuumetta rokotuksesta.

Hän toteaa oireiden olevan yksilökohtaisia ja sattumanvaraisia, eli esimerkiksi ikä ei vaikuta mahdollisiin haittavaikutuksiin.


Kotitesteillä suuri kysyntä

Koronan kotitesteistä on ollut kova kysyntä myös Auranmaalla ja saatavuus on vaihdellut. Kosken, Kyrön sekä Auran ja Tarvasjoen apteekeista testit loppuivat jouluna, eikä perjantaina ollut varmuutta, milloin uusia saadaan. Riihikosken apteekissa testien saatavuudessa oli viime viikolla parin päivän katko, mutta uusia testejä tuli perjantaina. Noin tuhannen kappaleen erästä jaettiin osa sivuapteekkeihin Yläneelle ja Oripäähän.

Marttilan apteekissa testejä on ollut hyvin saatavilla. Perjantaina oli edellisestä erästä jäljellä enää yksi, mutta uusia saatiin jo samalle päivälle. Kotitestien hyvä saatavuus on ollut apteekkarin kovan työn tulosta. Testit on hankittu suoraan maahantuojalta.

Kaupoissa testejä on ollut tarjolla vaihtelevasti. Perjantaina testejä oli saatavilla Auran S-marketissa, Kyrön Salessa, Tarvasjoella K-Market Taatelissa. K-Market Kyröön soitettiin maanantaina, jolloin testejä oli kaupassa saatavilla.

K-Market Aurantorilta, Riihitorilta ja Munkilta testit olivat perjantaina loppu ja kaupoissa odoteltiin, että Kesko saa täydennettyä varastoaan. Myös Marttilan Salesta testit ovat loppu. Yläneen ja Oripään K-Marketeissa testejä ei vielä ole ollut myynnissä. Yläneen ja Riihikosken Saleihin testejä odotellaan saatavaksi tällä viikolla, Kosken Saleen 17. tammikuuta.