Oripääläiset hiovat terveysasemansa palvelukriteerejä – Kunnanjohtaja haluaa aseman pyörivän yksityisvoimin viimeistään toukokuun alussa

0
Kunnanjohtaja Timo Tolppasen mukaan yritykset ovat kiinnostuneita pyörittämään terveyspalveluja Oripäässä, mutta toiminnan yksityiskohdissa riittää pohdittavaa.

ORIPÄÄ. Kunnanjohtaja Timo Tolppanen vei Oripään terveysaseman palvelujen kilpailuttamisen ylimääräisenä asiana sosiaalilautakunnan keskiviikon kokoukseen. Sosiaalilautakunta pyytää päätösehdotuksen mukaisesti, että terveysaseman palveluja ryhdytään pikaisesti kilpailuttamaan.

Tätä ennen Loimaan hyvinvointilautakunta oli päättänyt kysyä Oripäältä, lähdetäänkö uutta kilpailutusta tekemään. Viime syksynä tehty ensimmäinen kilpailutuskierros ei poikinut ainuttakaan tarjousta.

Aiempina vuosina Loimaan kaupungin on ollut vaikea saada riittävästi työntekijöitä Oripään terveysasemalleen. Se saa palvelujen ulkoistamisen näyttämään viimeiseltä oljenkorrelta, jotta Oripään terveysaseman lähipalvelut säilyisivät.

Loimaan kaupungilla on Oripään terveyspalveluiden järjestämisvastuu. Tästä syystä Oripää ei voi itse rekrytoida terveysasemalle esimerkiksi lääkäriä.

Asiakasmäärä on kynnyskysymys

Kunnanjohtaja Timo Tolppanen toivoo kilpailutusasian lähtevän tällä kertaa reippaasti liikkeelle. Hänen mielestään on realistista ajatella, että viimeistään toukokuun alussa Oripään terveysasema pyörisi yksityisin voimin.

Yritykset ovat Tolppasen mukaan kiinnostuneita ottamaan kopin terveysasemasta, mutta palvelutuotannon käytännön toteutus on sumun peitossa.

Palveluntuottajia mietityttää asiakasvirran riittävyys. Tolppanen pitää keskeisenä neuvottelukysymyksenä sitä, montako kertaa viikossa Oripäässä tulee olemaan lääkärin vastaanotto. Yksi päivystyspäivä voi olla liian vähän, mutta kolmelle päivälle ei ehkä riitä tasaista asiakasvirtaa.

– Itse näkisin, että yritykset voisivat tuoda digipalveluita Oripäähän, joita ei vielä ole julkisella puolella käytössä. Tätä ei tehtäisi kuitenkaan niin, etteikö Oripäässä olisi henkilöstöä paikalla, Tolppanen kaavailee.

Hänen mielestään kuntalaisille tulee olla tarjolla päivittäinen palvelu, joka ohjaa hakeutumaan oikea-aikaisesti oikeanlaiseen hoitoon.

Palvelu vaatii markkinointia

Oripääläisten kannalta on tärkeää, että kuntaan tulee terveyspalvelujen tuottaja.

– Meillä on hyvät tilat ja ne antavat mahdollisuuden työskennellä useana päivänä viikossa. Tänne tulevan yrityksen on markkinoitava itseään, jotta asiakkaita riittää ja toiminta voi kasvaa, Timo Tolppanen sanoo.

Hän tuumaa, ettei toimijaa varmasti haittaa, jos se saa asiakkaita myös Pöytyältä, Aurasta, Alastarolta tai Loimaalta.

Huonoimpana vaihtoehtona hän pitää terveysaseman sulkemista, jonka jälkeen lähin vastaanotto olisi Loimaalla.

– Monet terveysasemamme asiakkaat ovat autottomia ikäihmisiä. Ei ole järkevää, että he ryhtyisivät asioimaan taksin kanssa Loimaalla, kunnanjohtaja toteaa.