Päiväkodeissa eletään omikronin suhteen veitsen terällä – ”Eihän kukaan tule sijaistamaan, jos talossa on runsaasti koronaa”

0
Auran päiväkodeissa varaudutaan tilanteeseen, jossa useita henkilökuntaan kuuluvia joutuu jäämään koronan vuoksi kotiin. Kuvituskuva.

AURA. Kunnan varhaiskasvatuspäällikkö Anita Peltonen pelkää omikronaallon ryöpsähtävän päiväkodeissa minä hetkenä hyvänsä. Pahimmillaan se voi johtaa kokonaisen päiväkodin sulkemiseen.

Peltosen mukaan Aurassa joudutaan lähettämään harmillisen paljon lapsia kesken päivän kotiin hengitystieoireiden vuoksi.

– Tietysti vanhemmilla on kovat paineet hoitaa omat työnsä, mutta siitä huolimatta toivon jokaisen kantavan huolta kokonaistilanteesta. Jos lapsella on vähäisiäkään hengitystieoireita, täytyy jäädä kotiin, Peltonen ohjeistaa.

Kunnan päiväkoti Pääskynpesässä on ollut koronatartuntoja sekä lasten että henkilökunnan keskuudessa. Vielä toistaiseksi henkilökuntaa on riittänyt pyörittämään toimintaa normaaliin tapaan. Myös sijaisia on jonkin verran tarjolla.

– Mutta eihän kukaan tule sijaistamaan ja riskeeraamaan terveyttään, jos talossa on runsaasti koronaa, Peltonen sanoo.

Mikäli henkilökuntavajaus iskee, ensimmäinen vaihtoehto on niiden lapsien jääminen pois päiväkodista, joilla on jompikumpi huoltaja kotona. Heitä Peltonen laskee olevan jonkin verran. Kun tämä pelivara on käytetty, enempää vaihtoehtoja ei ole toistaiseksi tarjolla.

Esimerkiksi perhepäivähoitajien tai yksityisten päiväkotien käyttö hoitoreservinä ei tule Peltosen mukaan pandemia-aikana kyseeseen, koska THL:n sekä opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan lapsiryhmiä ei tulisi yhdistää esimerkiksi Pääskynpesän sisällä.

Peltonen tuumaa, että ongelmaa voisi kenties ratkoa pienryhmien väistötiloilla, jos sellaisia sattuisi olemaan.

Auralaisessa Pilke luontopäiväkoti Kurjessa yksi lapsiryhmä joutui viime viikolla koronakaranteeniin. Se näyttää tepsineen, eikä omikron ole päässyt leviämään sen suuremmin luontopäiväkodin henkilökunnan kuin lastenkaan keskuudessa.

Maskin myötä vuorovaikutus kärsii

Varhaiskasvatuspäällikkö harmittelee kuntien välisiä eroja karanteenikäytäntöjen suhteen, mikä kummastuttaa myös päiväkotilasten vanhempia. Aurassa karanteenin pituus on rokotesuojan omaaville seitsemän päivää ja rokottamattomille 10 päivää. Kolmesti rokotettuja ja oireettomia ei yleensä määrätä karanteeniin, kuten ei myöskään koronan alle kuusi kuukautta sitten sairastaneita.

Anita Peltonen toteaa päiväkoti-ikäisten sekä esikoululaisten päätyvän altistuttuaan karanteeniin, koska heillä on korkeintaan yksi koronarokote, eivätkä he käytä maskia.

Lapset saavat tulla päiväkodeissa aikuisten syliin samaan tapaan kuin ennenkin. Siitä huolimatta aikuisten ja lasten välinen vuorovaikutus kärsii, kun puolet aikuisten kasvoista on maskin peitossa. Peltonen kertoo tämän olevan merkittävä ongelma etenkin pienimpien lasten kohdalla.

Henkilökunta ei myöskään enää ruokaile yhdessä lasten kanssa.

– Aikuiset syövät pikaisesti samaan aikaan kuin lapsetkin, mutta toisessa tilassa. Näin pyritään välttämään maskitta olemista lasten keskellä, Peltonen selittää.

Henkilökunnan tauot on porrastettu siten, että kahvihuoneessa saa olla enintään kaksi henkilöä kerrallaan.