Sairaanhoito Yläneen terveysasemalla keskeytetään – Hoitohenkilökuntaa on joutunut sairauslomille

0
Vaikka sairaanhoito on Yläneellä tauolla, terveysasemalta on mahdollista varata aika ja saada esimerkiksi koronarokote. Kuva: Heli Kriikula

AURANMAA. Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymän johtava lääkäri Katja Virta kertoo koronan aiheuttavan niin paljon sairauslomia hoitohenkilökunnalle, että sairaanhoito on keskeytettävä Yläneen terveysasemalla 24.1.–20.2. väliseksi ajaksi.

Näin vapautuu yksi hoitaja sekä lääkäri alueen muiden terveysasemien tarpeisiin. Vaikka sairaanhoito on tauolla, rokotukset, laboratoriotutkimukset, diabeteshoitajan vastaanotto, mielenterveyspuolen vastaanotto sekä hammashoito jatkuvat Yläneen terveysasemalla.

Virta toteaa koronan riehuvan kuntayhtymän alueella erityisen ärhäkkäänä, ja hän pelkää pahimman olevan vielä edessä.

–Ehkä huippu saavutetaan parin viikon kuluessa, Virta sanoo ja huokaa tämän olevan vain arvaus.

Vuosikontrollit tuonnemmaksi

Jotta terveydenhuollon resurssit riittäisivät, kiireetöntä hoitoa kannattaa Katja Virran mukaan lykätä tuonnemmaksi. Sellaiseksi voidaan lukea esimerkiksi vuosikontrollit.

–Kun tulee olo, että hoitoa pitää saada, silloin on tultava hoitoon, hän ohjeistaa.

Hoitoresurssit näyttivät ainakin keskiviikkona riittävän Aurassa, Kyrössä sekä Riihikoskella, mutta kaikkea turhaa liikkumista terveysasemilla ja muissakin julkisissa tiloissa tulee välttää, jotta korona tarttuisi mahdollisimman vähän.

Toisin kuin monissa suurissa kaupungeissa, kuntayhtymän alueella toimii vielä koronajäljitys, mitä Virta pitää erinomaisena asiana.

–Näin voimme kirjoittaa karanteenimääräyksiä. Ne ovat tärkeitä esimerkiksi silloin, jos huoltaja jää viikoksi kotiin hoitamaan lastaan. Karanteenipäätöksen avulla siitä on mahdollista saada korvausta. Muutoin hoitoviikko voi olla palkaton poissaolo, Virta selittää.

”Ottakaa rokotteet!”

Johtava lääkäri toteaa, ettei kolmaskaan rokote välttämättä suojaa koronalta, mutta rokotusten myötä tauti iskee yleensä lievempänä.

– En voi muuta torjuntakeinoa sanoa kuin ottakaa rokotteet. Rokotusaikoja on hyvin tarjolla, Katja Virta valistaa.

Hänen omien havaintojensa perusteella omikron on ollut monilla rokotetuilla kuin raju flunssa. Oireet ovat olleet moninaisia. Joillakin on kovaa päänsärkyä, kurkkukipua ja toisilla vuotaa nenä.

Virta kehottaa jäämään kotiin, jos huomaa vähäisiäkin hengitystieoireita. Yleensä ne häviävät noin viikon kuluessa.