Sairauspoissaolot vaivaavat myös Härkätiellä

0
Koronaviruksen kotitesteille riittää nyt kysyntää. Sairaspoissaolot ovat korona-aikana lisääntyneet ja sijaisia on vaikea saada. Kuva: Marika Timonen

HÄRKÄTIE. Pöytyä ilmoitti sairauspoissaolojen vuoksi keskittävänsä sairaanhoidon kuukaudeksi Yläneen terveysasemalta Riihikosken, Kyrön ja Auran terveysasemille. Poissalot ovat ongelma myös Härkätiellä sosiaali- ja terveystoimessa.

Marttilan sosiaalipalvelujohtajan Maria Vesalan mukaan sairauslomia on ollut Marttilan sosiaalitoimessa paljon koko pandemian ajan.

–Tälläkin hetkellä on poikkeuksellisen paljon sairauslomia. Karanteeneja on ollut myös jonkin verran koko pandemian aikana. Olemme selvinneet tähän mennessä pandemiasta hyvin. Sijaisia on vaikea saada, mutta henkilökunta on joustanut paljon ja tehnyt kahta vuoroa peräkkäin tai saapunut vapaapäiviltä töihin. Ilman henkilökunnan joustavuutta tilanne olisi ollut mahdoton, Vesala toteaa.

Sijaisten puutteen vuoksi henkilökunta kuormittuu toistuvien ja jatkuvien lyhyiden sairauspoissaolojen vuoksi, mikä luo epävarmuutta työhön.

–Poissaolot aiheutuvat pääasiassa työntekijöiden omista tai lasten ylähengitystieoireista ja niiden testaamisesta. Marttilan kunnan työntekijöillä on mahdollisuus käydä koronatestissä joko omassa kotikunnassaan tai työterveyshuollon kautta, Vesala toteaa.

Sosiaalipalveluiden järjestäminen ei kuitenkaan ole ollut vaarassa, vaikka työntekijävajetta on ollut toistuvasti. Sijaisia on kuitenkin vaikea saada eikä vakituisiinkaan paikkoihin ole hakijoita.

Sijaispula vaivaa

Sijaispulasta kärsitään muuallakin.

–Sijaisia pidempiin poissaoloihin on vaikea saada. Hankalin tilanne on Härkätien sairaalaosastolla, toteaa Härkätien sosiaali- ja terveyspalveluiden johtava ylilääkäri Veli-Matti Leinonen.

Poissaolot ovat aiheuttaneet sen, että kiireettömiä vastaanottoaikoja on peruttu, jos muu henkilökunta ei ole pystynyt paikkaamaan poissaoloa.

Leinosen mukaan positiiviset koronatapaukset henkilökunnalla ovat olleet hyvin harvinaisia. Tammikuussa poissaoloja on aiheuttanut myös koronan aiheuttamat karanteenit tai lapsen sairastumiset. Joissakin yksiköissä on ollut myös vatsatauti- eli noroepidemiaa.

–Terveyspalveluyksikössä on ollut vaihtelevasti sairauspoissaoloja. Ennen omikronia oli muita hengitystieinfektiota, jotka ovat aiheuttaneet poissaoloja, Leinonen toteaa.