Trukkihuolto Harri Havumäki löysi uuden kodin Marttilasta

0
Harri Havumäelle on tärkeä asia, että poika Mikko Havumäki on jatkamassa yrityksen toimintaa. Se oli yksi syy investoida uuteen halliin. (Kuva: Asko Virtanen)

MARTTILA. Vuodesta 2005 saakka Paimion Juntolassa toiminut Trukkihuolto Harri Havumäki on tuore marttilalainen. Uusi paikka yritykselle löytyi Tiipilän teollisuusalueelta.

–Sijainti on meille logistisesti ihanteellinen. Meillä on Salossa paljon asiakkaita ja uusi halli sijaitsee aivan Salontien läheisyydessä. Myös yhteys Turkuun on hyvä, kertoo 42 vuotta koneita korjannut Harri Havumäki.

Yritys on aikaisemmin toiminut Havumäen kotitilan yhteydessä Juntolassa. Näin ollen työmatkastakaan ei tule pitkä, sillä tila sijaitsee lähellä Kymppitietä.

–Vanhassa hallissa oli 300 neliötä, uudessa 600 eli tuplasti enemmän. Korkeuttakin tuli puolitoista metriä lisää. Uudessa hallissa on koko hallin leveydellä toimiva siltanosturi, mikä helpottaa töitä, Havumäki kertoo.

Raumalta Tammisaareen

Trukkien lisäksi Havumäellä on hoidossaan kymmenkunnan jäähallin jääkoneet.

Korjattavia trukkeja on laidasta laitaan.

–Pienimmät nostavat 500 kiloa ja suurimmat 25 000 kiloa. Trukkien elinkaari on pitkä. Vanhimmat huoltoon tulevat koneet ovat 1970–luvulta. Viat ovat eri ikäisissä koneissa erilaisia. Nykyisissä on elektroniikkaa paljon enemmän kuin ennen, Havumäki kertoo.

Yrityksen asiakkaat ovat noin 130 kilometrin säteellä Marttilasta Raumalta Tammisaareen. 90 prosenttia hommista tehdään asiakkaan luona, mutta on tärkeää, että suurimpia remontteja varten on olemassa kunnon halli.

–Kun trukki tulee hallille, pyrimme siihen että on antaa varakone tilalle. Jonkun verran myös myymme kunnostettuja trukkeja ja myös vuokraamme niitä, Havumäki kertoo.

Isän ja pojan yritys

Trukkihuolto Havumäen tärkein asia ei kuitenkaan ole uusi halli, vaan tiedossa oleva jatkaja.

– Nuorempi poikani Mikko Havumäki tuli hommiin mukaan kolmisen vuotta sitten. Päätimme yhdessä rakentaa kokonaan uuden hallin ja viedä toiminnan pois kotipihalta teollisuusalueelle, missä yrityksen jatkaminen on seuraavalle sukupolvelle helpompaa. Minulle kaikkein tärkein asia on, että poika on jatkamassa toimintaa. Muuten ei uutta hallia olisi kannattanut tehdäkään, Harri Havumäki sanoo.

Vaikka yrittäjän päivät ovat pitkiä, Havumäki on silti tyytyväinen siihen, miten viisitoista vuotta yrittäjänä ovat sujuneet.

–Pitää olla tyytyväinen, että alusta saakka on ollut mukavasti töitä ja olen pysynyt terveenä. Kun vuonna 2005 ostin pakettiauton ja työkaluja, en olisi uskonut, että nyt on lähes 400 asiakasta rekisterissä.

–60 vuotta tuli mittariin viime syksynä, mutta se on vaan numero. Suuri merkitys on ollut silläkin, että vaimo patistaa kevättalvella aina pakkolomalle viikoksi. Silloin lähdemme lappiin hiihtämään, Havumäki kertoo.

Maaseudun malliin

Marttilalaiset saavat paimiolaiselta vuolaita kehuja.

–Melkein kaikki hallia rakentamassa olleet ovat Marttilasta. Homma on toiminut hienosti maaseudun systeemillä, kun marttilalainen rakennusmies on tiennyt, mistä tarvittavat ammattilaiset löytää ja töitä on tehty viikonpäivään katsomatta.

–Myös tontin hinta oli kohdallaan ja yhteistyö kunnan kanssa sujuvaa, Havumäki kiittelee.