Yhtä vaille hyvä tulos

0

Aluevaalien tulosta voi Auranmaan näkökulmasta pitää väkilukuun nähden kohtuullisena. Valituiksi tulivat Annika Saarikko Oripäästä, Lauri Heikkilä Marttilasta ja Sanna Pitkänen Pöytyältä. Lukujen taakse kätkeytyy kuitenkin paljon mielenkiintoista jossiteltavaa. Yksi sellainen on Pöytyän keskustan vaalitulos. Keskusta oli Pöytyän suosituin puolue lähes neljänkymmenen prosentin kannatuksella, mutta yhtään pöytyäläistä keskustalaista ei mennyt läpi.

Syy löytyy yhä elävistä vanhoista kuntarajoista. Pöytyän kolme suosituinta keskustan ehdokasta eli Juha Lehtinen, Marika Loponen ja Rauno Kajander saivat Pöytyältä yhteensä 839 ääntä. Kaikki olivat vahvoja kotikonnuillaan eli Lehtinen Kyrössä, Loponen Riihikoskella ja Kajander Yläneellä. Muissa osissa Pöytyää tulos jäi kaikilla heikoksi ja aluevaltuustopaikka saamatta, vaikka Lehtinen ylsikin varasijalle. Kylärajat ylittävällä kärkiehdokkaalla Pöytyän keskustalaiset olisivat saaneet ehdokkaansa aluevaltuustoon.

Kosken tilanne osoittaa taas hyvin, kuinka hankala asema pienillä kunnilla on aluevaaleissa. Ääniharava Heikki Pietilä sai Koskelta 370 ääntä ja oli ylivoimainen ykkönen, mutta koska muista kunnista ei juuri ääniä herunut, kokonaispotti oli vain 450 ääntä ja paikka jäi haaveeksi.

On hyvin ongelmallista, että koskelaisilla ei ole jatkossa mitään sananvaltaa siihen, mitä päätetään sosiaali- ja terveysasioista, jotka aiemmin veivät puolet kunnan budjetista. Kunnille jää toki tärkeitä tehtäviä, mutta ne palvelut, joita varten kunnat alunperin perustettiin, ovat nyt aluevaltuustojen alla.