Auran päiväkodit ovat tupaten täynnä – Tilapulaan on luvassa helpotusta

0
Auran Pääskynpesän päiväkodin täyttöasteprosentti on paikkakunnan korkein, se oli helmikuun ensimmäisenä päivänä 102,96.

AURA. Varhaiskasvatustilat ovat kunnassa täynnä. Helmikuun alussa täyttöasteprosentti oli Pääskynpesässä 102,96, perhepäivähoidossa 100, Pilkkeen päiväkoti Kurjessa 101 ja yksityisessä perhepäivähoidossa 100.

Varhaiskasvatuspäällikkö Anita Peltonen selvitti lähialueen yksityisten palveluntuottajien mahdollisuutta myydä varhaiskasvatuspaikkoja kevään ajaksi auralaisille lapsiperheille. Selvityksen perusteella niitä ei ole.

Maanantaina kokoontunut Auran kunnanhallitus päätti helpottaa tilapulaa ottamalla Markulan aamu- ja iltapäiväkerhon tilat varhaiskasvatuksen käyttöön helmikuun lopusta kesäkuun 8. päivään saakka.

Aamu- ja iltapäiväkerho saa siksi aikaa käyttöönsä puolet vanhasta liikuntasalista. Ratkaisun huono puoli on, että osaa salin iltakäytöstä ei pystytä järjestämään puolikkaassa tilassa. Kunta tutkii, löytyykö korvaavia vuoroja OP-Areenalta, Auraamosta, Auvaisten Taitotalon liikuntasalista tai Nuortentalolta.

Sivistysjohtaja Tuija Pellosmaan mukaan varhaiskasvatuksen tilapulan pitäisi helpottaa, kun ennätyssuuri esikoululaisten ryhmä siirtyy syksyllä kouluun.

Muuttoliike on arvoitus

Kunnanjohtaja Terhi Källi sanoo hyvän työllisyystilanteen ja Auran vetovoiman heijastuvan tilakysymyksiin ja tuntuvan ainakin nyt tilanpuutteena.

– Se ei koske yksin varhaiskasvatusta, vaan myös koulua, Källi toteaa.

Hän arvelee, että varhaiskasvatusta, koulua ja yhdistyksiä koskevaa tilapalapeliä saatetaan joutua pelaamaan pitkäänkin, jos muuttoliike Auraan kiihtyy.

Mikäli niin käy, kunnan on jossakin vaiheessa tehtävä tilakysymysten suhteen suuria päätöksiä, mutta vielä ne eivät ole Källin mukaan näköpiirissä.

Henkilökohtaisesti hän on huomannut tilapulan koskevan myös perheille sopivia vuokra-asuntoja. Källin muuttaessa Auraan, niitä ei ollut vapaana.

– Nämä ovat kasvavan kunnan ongelmia, positiivisia ongelmia, kunnanjohtaja täsmentää.

Sivistysjohtaja Pellosmaakin sanoo muuttoliikkeen olevan arvoitus, mutta muutama vuosi sitten tehdyssä kouluverkkoselvityksessä lapsimäärän ennustettiin pienenevän.