Hyvinvointialueen lautakuntapaikkoja muillekin kuin valtuutetuille – Puolueissa pohditaan henkilövalintoja

0
Auranmaalaisia jännittää, mitä paikallispalveluja Varsinais-Suomen hyvinvointialueella tulee olemaan. Kuvassa Milja Onnela ja Eveliina Hämäläinen-Onnela asioivat Kyrön terveysasemalla.

AURANMAA. Varsinais-Suomen hyvinvointialueen valtuustoryhmien välinen neuvotteluryhmä on tehnyt linjauksen hyvinvointialueen toimielinten rakenteesta ja niiden kokoonpanosta.

Sen mukaan Varsinais-Suomen 79-jäseniselle aluevaltuustolle valitaan puheenjohtaja sekä kolme varapuheenjohtajaa. Aluehallitukseen valitaan 15 jäsentä. Lisäksi perustetaan hallituksen jäsenistä ja varajäsenistä koostuva konsernijaosto.

Neuvottelujen puheenjohtaja Ville Valkonen (kok) kertoo, että Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle perustetaan lakisääteisen aluevaalilautakunnan ja tarkastuslautakunnan lisäksi viisi valmistelulautakuntaa.

Ruotsinkielisten palveluiden ja pelastustoimen palveluiden lautakuntien lisäksi perustetaan lasten ja nuorten, työikäisten sekä ikääntyneiden palveluiden valmistelulautakunnat. Kuhunkin niistä valitaan 13 jäsentä. Lisäksi asioita tulee valmistelemaan tulevaisuuden, tutkimuksen ja osaamisen neuvottelukunta.

–Lautakuntiin voidaan valita muitakin kuin valtuutettuja. Tarkoituksenamme on linjata tulevana perjantaina puolueiden välinen paikkajako. Sen jälkeen puolueet ryhtyvät tekemään henkilövalintojaan, Valkonen selittää.

Hänen mukaansa valtuustoryhmien väliset neuvottelut ovat edenneet jouhevasti ja hyvässä hengessä.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen päätöksenteko-organisaatio on väliaikainen. Toimielinten toimenkuvia tarkennetaan ja arvioidaan uudelleen todennäköisesti jo kuluvan vuoden lopulla.

–Uudistus on niin suuri, että tulevina aikoina ilmenee varmasti kehittämistarpeita. Hyvinvointialueen hallitus voi jatkossa esimerkiksi perustaa uusia toimielimiä tukemaan valmistelua, Valkonen lisää.

Asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi hyvinvointialueelle tullaan perustamaan nuorisovaltuusto sekä vanhus-, vammais- ja monikulttuurisuusneuvostot. Niiden valintatapa, kokoonpano sekä laajuus selviävät myöhemmin.

 


 

Valmisteluihin kuluu rahaa

Kuluvan vuoden alustavan talousarvion voimakkaasta priorisoinnista huolimatta väliaikainen valmistelutoimielin on päättänyt esittää hyvinvointialueen valmisteluun haettavaksi vähintään 3 miljoonan euron lisärahoitusta tälle vuodelle. Aiemmin Varsinais-Suomeen on myönnetty tälle vuodelle valmistelurahoitusta yhteensä 4,3 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi voidaan hyödyntää noin 1,2 miljoonaa euroa viime vuodelta käyttämättä jäänyttä valmistelurahoitusta.

ICT-muutoksiin on erikseen saatu 18,2 miljoonan euron valtionrahoitus. Tämä ei todennäköisesti riitä, sillä Varsinais-Suomessa hyvinvointialueen ICT-järjestelmien yhdistäminen on työläs kokonaisuus.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen valmistelujohtajan määräaikaisessa virassa aloittaa Antti Parpo. Väliaikainen valmistelutoimielin lopettaa työnsä maaliskuun alussa, kun aluevaltuusto aloittaa. Aluevaltuusto valitsee aluehallituksen maaliskuussa.