Johanna Matintalo sai olympialaisiin hyvän startin

0
Johanna Matintalo avasi olympilaiset hienosti sijoittumalla yhdistelmähiihdossa 12:nneksi. Sijoitus on Matintalon uran toistaiseksi paras henkilökohtaisilla matkoilla aikuisten arvokisoissa. Kuva: Jesse Väänänen.

OLYMPIALAISET. Johanna Matintalo avasi uransa toiset olympialaiset toistaiseksi parhaalla henkilökohtaisella aikuisten arvokisasijoituksellaan. Yhdistelmäkisan 12. sijaan voi olla tyytyväinen, vaikka jossiteltavaakin jäi. Kisan ensimmäisen kierroksen pyllähdys ei onneksi aiheuttanut hiihtäjän loukkaantumista tai välineiden rikkoutumista.

–Ihan hyvät fiilikset jäi kisasta, mutta hiukan harmittaa, etten ihan ehjää suoritusta saanut, Matintalo kommentoi suoritustaan.

Tekemisestä jäi Matintalon mukaan hyvä tunne, mikä on tärkeää, kun päämatkat ovat vasta edessä. Seuraavan kerran pöytyäläishiihtäjä on ladulla torstaina kymmenen kilometrin perinteisellä matkalla.

–Totta kai päivän kunto ja vire vaikuttaa, mikä on mahdollista, mutta lauantain hiihdosta haluan parantaa, vähintään kymppisakkiin tähtäävä Matintalo sanoo.

Matintalon mukaan paljon on kiinni huollonkin onnistumisesta, mutta huoltoon hän luottaa ja tavoitettaan hän pitää realistisena. Torstain kisaan hän valmistautuu kuntoa virittelemällä ja optimoimalla.

–Lauantain kisa oli pitkä ja rankka joten lähinnä nyt on palauteltu. Keskiviikkona tehdään pieni valmisteluharjoitus.

Kuntoa ei Matintalon mukaan tässä kohtaa enää saa parannettua, mutta alaspäin kunnon saa, jos ladulle lähtee väsyneenä.

Pekingin olympialatuja on luonnehdittu rankoiksi, mikä pitää Matintalon mukaan paikkansa. Yhtä rankkoja latuja ei tule hänen mieleensä edes maailmacupista. Latujen rankkuuteen vaikuttaa hänen mukaan latujen profiilin lisäksi korkea ilmanala, jossa happea on vähän, ja kylmät kelit, joiden vuoksi lumi on hidasta.

–Harvoin nämä kolme toteutuu yhtä aikaa, Matintalo sanoo todeten, etteivät olosuhteet kuitenkaan kauhistuta.

Kaikkiaan kisajärjestelytkin ovat hänen mukaansa toimineet ihan hyvin, vaikka korona tuo omia järjestelyjä. Hiihtäjät ovat Matintalon mukaan kilpailleet jo niin pitkään poikkeusoloissa, että järjestelyt tuntuvat suhteellisen normaaleilta.

Toisissa olympialaisissaan Matintalo toteaa pystyvänsä olemaan kisajärjestelyjen suhteen rennommin kuin ensimmäisissä, mutta vastapainoksi odotukset ja tavoitteet ovat nyt korkeammalla.

–Enää ei jaksa ihmetellä olympiakylän juttuja, mutta neljä vuotta vanhempana ja kokeneempana menestystavoitteen osalta ei ole niin rentoa.

Torstain kympin jälkeen Matintalon kisaohjelma on vielä auki. Hän uskoo torstain kisan ratkaisevan viestin ja parisprintin kohtalon. Olympialaiset päättävälle kolmellekympille Matintalo sanoo todennäköisesti osallistuvansa.

–Se on ekstrabonusmatka, jolle en ole asettanut tulostavoitetta.

 

Naisten 10 kilometrin perinteinen hiihto torstaina 10.2. kello 9 TV2.