Kansalaisopiston Emmi Lainio auttaa eroon niska- ja hartiasäryistä – Katso jumppavideo!

0
Emmi Lainio muistuttaa, että liikunnallekin on hyvä tarjota vastapainoa. Vapaa-ajallaan Lainio harrastaa kutomista sekä leivän leipomista itse valmistamastaan hapanjuuresta.

PÖYTYÄ / Kyrö. Auranlaakson kansalaisopistossa opettava Emmi Lainio , 35, vetää Auran, Marttilan, Oripään ja Pöytyän kuntien työntekijöille verkkokurssina taukoliikuntaa, jonka yhtenä tavoitteena on ehkäistä niska- ja hartiaseudun lihasjumeja.

Lainio tuumaa niiden johtuvan muun muassa siitä, että näyttöpäätteen äärellä voi hoitaa lähes kaiken. Ihmisillä on entistä harvemmin asiaa kopiohuoneeseen, ajatuksia vaihdetaan pikaviestiohjelmilla ja etätyöaikana kahvinkeitinkin saattaa olla askeleen päässä.

Vielä jokin aika sitten monille työpaikoille hankittiin ergonomisia työtuoleja sekä käsi- ja selkätukia, joiden luotettiin pitävän istumatyöläiset hyvässä ryhdissä. Tämä suuntaus on jäämässä historiaan seisomatyöskentelyn mahdollistavien sähköpöytien yleistyessä, ja se on Lainion mielestä hyvä asia.

–Tärkeintä ei ole istua tai seisoa koko ajan niin sanotussa optimaalisessa asennossa. Sen sijaan asentoa on hyvä vaihtaa tasaisin välein, edes kerran tunnissa. Kannattaa pyrkiä olemaan sellaisissa asennoissa, joissa tuntee olonsa rennoksi, hän evästää.

Aloituskynnys on korkealla

Asennon vaihtamisen lisäksi Emmi Lainio rohkaisee venyttelemään sekä jumppamaan ja tekemään vastaliikkeitä jatkuvalle etukumarassa olemiselle. Niitä ovat esimerkiksi hartioiden pyörittelyt, selän notkistelu pyöritellen ja kyykkyliikkeet.

Vaikka taukoliikunnan tiedetään piristävän, ehkäisevän pitkäaikaissairauksia ja vähentävän sairauspoissaoloja, Lainio tietää aloituskynnyksen olevan korkealla. Siksi hän lähettää kansalaisopiston jäsenkuntien työntekijöiden sähköpostiin jumppasarjan sisältävän videon kerran viikossa.

–Viesti ja video on kutsu tarttua toimeen. On helpompaa tehdä perässä, kun joku näyttää mallia ja työyhteisö sopii yhteiset jumppahetket. Kuusi minuuttia päivässä riittää, vaikka se jaettaisiin kahden minuutin jaksoihin, Lainio selittää.

Kun taukoliikunnasta tulee hyvä olo, se on helppo ottaa rutiiniksi. Osa perustelee liikkumattomuuttaan sillä, että lähtee työpäivän jälkeen lenkille. Tutkimusten mukaan se ei riitä kumoamaan pitkän istumisrupeaman aiheuttamaa suurten lihasten passivoitumista ja muita haittoja, mutta taukoliikunta sekä vapaa-ajan liikunta muodostavat yhdessä tehokkaan parivaljakon.

Kokoustamaan kävellen

Liikuntatieteen maisterina Emmi Lainion luulisi osaavan välttää niska- ja hartiasäryt, muttei hänkään ole niiltä turvassa. Esimerkiksi pitkät koulutustapahtumat tuntuvat hänen kehossaan usein vasta seuraavana päivänä muun muassa päänsärkynä.

– Itsekin havahdun liikkumaan monesti liian myöhään, kun väsymys tai kipu tekevät jo tuloaan, hän sanoo.

Lainio vähentää pitkän istumapäivän vaivoja käymällä heti aamusta kuntosalilla tai pistäytymällä siellä keskellä päivää.

Entä jos taukokyykistely ei kerta kaikkiaan innosta?

Lainio tuumaa, ettei peli ole menetetty. Hyvää taukoliikuntaa on työn lomassa tehty kävelylenkki. Kunhan kesä koittaa, vapaa-ajalla kelpaa lähteä vaikka marjametsään.

– Kannattaa selvittää, voiko puhelimellaan osallistua etäkokouksiin. Jos voi, niin kannattaa panna kuulokkeet korville ja lähteä kokouksen ajaksi kävelylle. Loppujen lopuksi ei ole väliä miten liikut, kunhan liikut säännöllisesti, Lainio linjaa.

Auranlaakson kansalaisopistossa hänen tehtävänään on opettaa, kehittää ja koordinoida liikunta- ja hyvinvointiaineita. Mikäli lukijoilla herää kurssi-ideoita, Lainio pyytää lähettämään ehdotuksia opistolle maaliskuun puoliväliin mennessä.