Kosken Maaseutunaisten kudontatupa kutsuu käsityöharrastajia

0
Outi Källvik, Johanna Uusitupa, Outi Yli-Liipola ja Eeva Mäkynen-Nurmi kantoivat kangaspuiden osia pakettiautosta kudontatupaan.

KOSKI. Maaseutunaisten ja kulttuuritoimen väki on pystyttänyt Kosken kirjaston vieressä olevaan liiketilaan kolmet kangaspuut, joita voi käyttää viiden euron päivävuokraa vastaan. Lisäksi kudontatuvasta löytyy vastahuollettu ompelukone.

– Tarkoituksena on, että kutomisesta innostuneet pääsisivät kangaspuiden ääreen, sillä monellakaan ei ole kotonaan tilaa pitää kangaspuita koottuina. Monet puut lojuvat varastoituina, Outi Källvik sanoo.

Kymmenkunta vuotta sitten Koskella oli suurta suosiota nauttinut kutomo. Se jouduttiin sulkemaan epäillyn sisäilmaongelman vuoksi. Uutta kudontatilaa on Källvikin mukaan kaivattu pitkään.

Maaseutunaisten hiljattain vuokraama tila on valjastettu kudontatuvaksi puolen vuoden ajaksi. Mikäli kävijöitä riittää, toiminta saanee jatkoa.

Pieni matto syntyy päivässä

Ajan säästämiseksi maaseutunaiset tulevat asettamaan kangaspuiden loimet valmiiksi kutojia varten. Maaseutunaisten Johanna Uusitupa toteaa itse kutomisen sujuvan osaavissa käsissä sukkelasti – pieni matto syntyy päivässä.

– Kun kerran tilasta peritään päivävuokraa, kudontatyö kannattaa mitoittaa siten, että sen pystyy saamaan valmiiksi vaikka viikossa, Källvik vinkkaa.

Mikäli kangaspuut on uusi tuttavuus, hän ja Uusitupa kehottavat ottamaan yhteyttä Maaseutunaisiin ja pyytämään opastusta.

Kangaspuilla syntyvien töiden kirjo on laaja. Niillä voi tehdä mattoja, villahuopia, saaleja, pellavapyyhkeitä, huiveja, verhoja sekä vaatetus- ja sisustuskankaita.

Lakanat kuteiksi

Maaseutunaisten Eeva Mäkynen-Nurmi kehottaa keräämään loppuunkuluneet lakanat matonkuteiksi. Joidenkin mielestä niiden pitää olla puuvillaisia, toiset kelpuuttavat keinokuituisetkin. Neliömetriin mattoa tarvitaan noin kaksi kiloa kuteita.

– Matto kannattaa tehdä laadukkaasta materiaalista. Muutoin se voi olla sähköinen ja vääntyilevä, Johanna Uusitupa lisää.

Tietotekniikka on tullut vuosien varrella kangaspuihinkin, joskaan tietokonepuita ei ole näillä näkymin tulossa Kosken kudontatupaan.

Kangaspuita koottaessa Uusituvalla oli mukanaan tietokonepuilla tekemänsä kaulahuivi. Niiden käyttö oli hänen mielestään erikoinen kokemus – kutominen tuntui vaikeammalta kuin perinteisillä puilla.