Kunnan taakka kevenee – Pöytyä listasi, mitä kaikkea siirtyy hyvinvointialueelle

0
Sairaanhoitajat Jonna Aaltonen ja Tytti Saarinen vaihtoivat maanantaiaamuna kuulumiset Kyrön terveysasemalla. Ensi vuodenvaihteessa terveysasemalla työskentevät siirtyvät hyvinvointialueen palkkalistoille.

PÖYTYÄ. Pitkä luettelo hyvinvointialueelle vuoden 2023 alussa siirtyvistä henkilöistä, palveluista, kiinteistöistä ja irtaimesta omaisuudesta saa Pöytyän kunnanjohtaja Mika Joen mietteliääksi.

Luopumisen myötä Pöytyän talousarvio pienenee puolella eikä kunnan viranhaltijoiden ja poliittisten päättäjien tarvitse murehtia kalliista sote-kustannuksista. Tunnepohjalta ajatellen ja historiaan peilaten kyseessä on haikea asia.

– Kuntia on perustettu huolehtimaan ihmisten hyvinvoinnin kannalta keskeisistä asioista. Kun tehtävät siirtyvät hyvinvointialueelle, kuntien syvimmästä olemuksesta irtoaa pala, Joki selittää.

Omia sote-tuntemuksiaan hän kuvailee osin ristiriitaisiksi. Lähtökohtaisesti Pöytyän kunnan taakka kevenee, mutta loppujen lopuksi sote-kustannukset vain siirtyvät yhteiskunnan sisällä rattaalta toiselle.

– Talousarvioiden pienentyessä kuntien talouden suunnittelu helpottuu, mutta samalla niiden taloudellinen liikkumavara pienenee. Nähtäväksi jää, ryhtyykö valtio nipistämään kuntien valtionosuuksia, jos sote-kustannukset jatkavat nousuaan, Joki puntaroi.

Yli kolmasosa työvoimasta lähtee

Ensi vuodenvaihteessa noin 200 Pöytyän kunnan työntekijää siirtyy Varsinais-Suomen hyvinvointialueen palkkalistoille. Sen myötä kunnan työvoimasta lähtee yli kolmannes, ja palkkakulut putoavat reilulla 6,5 miljoonalla eurolla.

Mika Joen mukaan hyvinvointialueen väliaikainen hallinto keskittyy parhaillaan varmistamaan muun muassa sen, että henkilöstöhallinnon järjestelmät toimivat muutoksen tapahtuessa ja esimerkiksi sote-henkilöstön palkanmaksu jatkuu entiseen tapaan. Henkilöstön työehdot kuin myös palkat pysyvät muutoksessa entisellään. Myöhemmin niitä tullaan yhtenäistämään.

– Kuntalaiset menevät vielä pitkään tutuille terveysasemille ja tuttujen henkilöiden vastaanotoille. Ainut heille näkyvä muutos saattaa olla se, että vuodenvaihteessa vastaanottavan työntekijän asu voi muuttua tai siihen voi tulla uusi logo, Mika Joki sanoo.

Pöytyäläisten kannalta kouriintuntuvia muutoksia on luvassa vuosikymmenen puolivälissä tai sen jälkeen, jos toimintoja keskitetään tai joitakin palveluja ryhdytään tuottamaan netissä. Yksi kunnanjohtajaa mietityttävä detalji on, kuinka mahdollinen keskittäminen vaikuttaa sote-henkilöstön asuinpaikkavalintoihin.

Kolmen vuoden vuokrasopimuksia

Palvelutalonsa, terveysasemansa, Riihikosken terveyskeskuksen ja paloaseman, koulujen oppilashuoltotilat ja kuntouttavan työtoiminnan tilat kunta tulee vuokraamaan hyvinvointialueelle.

– Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymä puretaan sitä ennen, luultavasti 2023 alussa. Pöytyän sisällä olevat sote-kiinteistöt siirtyvät Pöytyälle ja Aurassa olevat kiinteistöt Auralle, Mika Joki selittää.

Aluksi hyvinvointialue vuokraa kiinteistöt kolmeksi vuodeksi. Sen jälkeen useimpia vuokrasopimuksia luultavasti jatketaan. Pöytyän toiveena on, että vuokratulot riittävät kiinteistöjen kunnossapitoon sekä saneerauksiin.

Joen mukaan hyvinvointialueelle siirtyvä Pöytyän omaisuus on hyvässä kunnossa, eikä hankinnoista tai kunnossapidosta tulla siirtymisenkään kynnyksellä pihtaamaan. Hiljattain Pöytyä investoi yhdessä Auran ja kuntayhtymän kanssa Lifecare-potilastietojärjestelmään.

– Kunnalle, hyvinvointialueelle kuin valtiollekin on tärkeää, että ihmisiä hoidetaan hyvillä välineillä, Joki kiteyttää.

Pöytyän sote-puolen tietokoneet, kalustot, työvälineet ja kaikki muu irtain siirtyvät kunnalta hyvinvointialueelle. Niiden tasearvo on vajaat 28 000 euroa, joka muodostuu suurelta osin kahdesta uudehkosta ohjelmistosta. Myös ajoneuvoja sekä koneita koskevat leasingsopimukset siirtyvät hyvinvointialueen nimiin.