Maaseutu elää liikkeestä

0

Reilun vuoden päästä pidettävissä eduskuntavaaleissa puhutaan todennäköisesti paljon polttoaineiden hinnasta. Olisi syytä puhua paljosta muustakin liikkumiseen liittyvästä. Kuten teiden kunnosta. Hankala talvi on saanut aikaan sen, että varsinkin Auranmaan poikittaistiet ovat jatkuvasti todella vaarallisessa kunnossa eikä onnettomuuksiltakaan ole vältytty. Suomen uhanalaisin laji ei ole susi, vaan tiekarhu.

Teiden huono kunto ei johdu talvesta, vaan rahasta – sitä on teiden kunnossapitoon aivan liian vähän. Myös polttoaineiden korkea hinta johtuu osaksi rahasta, mutta ei pelkästään. Polttoaineiden verotus on valtiolle merkittävä tulonlähde, eikä niiden verotusta helpolla lasketa. Valtionkin olisi hyvä muistaa, että jos polttoaineiden hinta ylittää tietyn rajan, myös verotulot alkavat vähentyä.

Polttoaineiden korkea hinta johtuu myös sekoitusvelvoitteesta. Se on poliittinen päätös, jonka takaa löytyy huoli ilmastonmuutoksesta. Sekoitusvelvollisuuden aiheuttamaa nousua polttonesteiden hintoihin olisi kuitenkin mahdollista kompensoida veroruuvia löysäämällä, jos vain tahtoa olisi. Sitä taas ei ole, mikä johtuu ainakin osaksi siitä, että suuri osa poliittisista päättäjistä asuu seuduilla, missä oma auto ei ole välttämättömyys ja joukkoliikenne toimii.

Maaseudulla oma auto ja kyky liikkua sillä ovat välttämättömyyksiä. Siksi teiden on oltava ainakin kohtuullisessa kunnossa ja polttoaineiden sen hintaisia, että niitä kyetään ostamaan.