Elinkeinoasiantuntija Jaakko Salmi uskoo, että matkailusta voi tulla Härkätien uusi syömähammas

0
Marttilan ja Kosken uusi elinkeinoasiantuntija Jaakko Salmi näkee, että esimerkiksi matkailussa olisi paljon mahdollisuuksia. Taustalla näkyvä Paimionjoki on yksi alueen vahvuuksista. (Kuva: Asko Virtanen)

MARTTILA, KOSKI. Tammikuun puolessavälissä Marttilan ja Kosken yhteisenä elinkeinoasiantuntijana aloittanut Jaakko Salmi näkee alueella paljon hyödyntämättömiä mahdollisuuksia.

–Matkailu on alueella alikehittynyttä, vaikka muutamia hyviä alan yrityksiä löytyykin. Matkailun kehittäminen on kuitenkin seutukunnallista. On yhdessä kehitettävä matkailutuotteita, jotka täydentävät Turun ja Saariston palveluita. Suomalainen maaseutu tuotteena on liian vähän käytetty, Salmi miettii.

Koskella ja Marttilassa suurimmat matkailuvaltit ovat Härkätie ja Paimionjoki. Härkätietä on mahdollisuus kehittää yhdessä Aurajoen matkailutien kanssa.

–Lähiruoka, ruokamatkailu, maisemamatkailu, Salmi tiivistää ja muistuttaa, että matkailun parista voisi löytyä monelle mahdollisuuksia myös osa-aikayrittämiseen tai sivuelinkeinoihin.

Maatalous kuuluu alueen vahvuuksiin, mutta kehittämistä olisi senkin parissa.

–Maatilojen tuotteiden brändääminen, jalostusasteen nostaminen ja lähiruoka-ajattelun korostaminen ovat tärkeitä.

Kannattaa pirauttaa

Yrityksiä ja yhdistyksiä Salmi kehottaa olemaan aktiivisesti yhteydessä. Tehtävä on osa-aikainen ja toistaiseksi hänet tavoittaa parhaiten tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin. Maanantait ja perjantait sujuvat oman yritystoiminnan parissa, mikä pitää sisällään muun muassa matkailualan kehittämistä ja konsultointia.

Elinkeinoasiantuntijan työkenttä on laaja. Kunnan elinvoima koostuu monesta asiasta ja sitä pitää myös kehittää laaja-alaisesti.

–Kaikki mikä saa aikaan sen, että ihmiset haluavat muuttaa kuntaan, lisää elinvoimaa. Myös kuntien viestintä ja brändääminen kuuluvat työnkuvaan.

Salmi näkee maaseudussa yleensäkin paljon mahdollisuuksia. Etätöiden yleistyminen on pysyvä ilmiö ja moni hakee väljempää ja luonnonläheisempää asumista. Toisaalta Turun ja sen lähikaupunkien yrityksille olisi saatava perille viesti siitä, että maaseudulle kannattaa laajentaa.

Yritykset alkuun

Salmen tehtävänä on myös avustaa jo toimivia yrityksiä kehittymään ja auttaa perusteilla olevia yrityksiä liikeidean kehittämisessä ja sopivan yritysmuodon löytymisessä sekä käytännön asioissa kuten starttirahan hakemisessa.

Salmen mukaan yritysten kannattaisi hakea yritystukia nykyistä aktiivisemmin.

–Yritykset hakevat erilaisia tukia vähemmän kuin niitä olisi saatavissa. Koski ja Marttila kuuluvat maaseututukien piiriin ja niitä on helpompi saada kuin kaupunkien tukia. Ryhmäkehityshankkeisiin haetaan myös liian harvoin tukia. Yhdessä yritysten on helpompi saada tukea kuin yksin, Salmi muistuttaa.

Salmi asuu tällä hetkellä puoliksi Turussa ja puoliksi Loviisassa.

–Olen valmistunut 2000-luvun alussa Turun kauppakorkeakoulusta. Oli luontevaa tulla tänne päin, missä sukulaiset ovat lähempänä, Salmi sanoo.