Mitä minusta tuli isona: Intohimo musiikkiin poiki Vilpertti Salmiselle ammatin ja työn

0
Vilpertti Salminen opiskeli musiikkiharrastuksesta itselleen ammatin ja työn. Kuva: Jenna Salminen.

KOSKI. Ainakin koskelaiset muistavat Vilpertti Salmisen Kodittomat-metalliyhtyeestä. Kosken lukion kasvatti on tehnyt musiikkiharrastuksesta itselleen myös ammatin. Salmisen työhön kuuluu sähkökitaran, sähköbasson, bändien ja AMP-metodin (pop/jazz-musiikin teorian) opetusta Forssassa, Koskella ja Somerolla.

–Olen jo varsin nuorena haaveillut, että saisin musiikista ammatin. Varsinkin opettajana toimiminen kiinnosti, Salminen kertoo.

Vuosia kestäneiden bändikuvioiden ja musiikkiopisto-opintojen jälkeen hän lähti opiskelemaan ensin Poriin muusikoksi ja sen jälkeen Jyväskylän ammattikorkeakouluun musiikkipedagogiksi eli instrumenttiopettajaksi.

–Tein opiskelujen ohella opetustöitä kansalaisopistoissa. Juuri ennen valmistumistani Lounais-Hämeen musiikkiopistosta aukesi paikka, joka vastasi juuri minun ammattiani. Tätä musiikkiopistoa kävin itse aikoinaan, jotenka ympyrä sulkeutui!

Käydyt koulut ja kurssit: Ylioppilas (Kosken lukio), musiikkipedagogi (sähkökitaraopettaja, Jyväskylän ammattikorkeakoulu) ja muusikko (Palmgren-konservatorio).

Aiemmat työpaikat: Laukaan kansalaisopisto ja Somero-opisto.

Nykyinen työpaikka ja ammattinimike: Lounais-Hämeen musiikkiopisto, päätoiminen tuntiopettaja.

Työhön sisältyy: Tietysti itse tuntien pitämistä ja sen lisäksi tuntien suunnittelua, opetusmateriaalin tekemistä, opettaja-kollegion kanssa palaveeraamista ja kokoustelua, tapahtumien järjestelyä ynnä muuta juoksevien asioiden hoitamista.

Omassa työssä parasta: Kun oppilaat oivaltavat ja innostuvat uusista asioista. Myös yhdessä tekemisen ja harjoittelun myötä saadut onnistumisen tunteet ovat palkitsevia niin oppilaalle kuin opettajalle.

Toiveet ja tavoitteet työuran jatkon suhteen: Tällä hetkellä olen erittäin tyytyväinen omaan työtilanteeseen. Musiikilla elantonsa tienaaminen on haastavaa varsinkin näin pienellä paikkakunnalla, joten olen onnenpekka! Keikoille tekee tietysti mieli ja keväämmällä asia näyttää lupaavalta ja toivotaan, ettei korona pilaa sitä. Ehkä vielä joskus haluisin julkaista omaa musiikkia ja suorittaa ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon, mutta tällä hetkellä lapset ja työ pitävät minut tarpeeksi kiireisenä. YouTube-kanavaani olisi myös kiva panostaa enemmän tulevaisuudessa.

Koulussa tai elämän varrella opittu asia, josta on ollut eniten hyötyä työelämässä: Olen kaikista yhteisöistä saanut kokonaisvaltaisesti paljon uralleni. Oli kyseessä sitten bändikeikat tai treenit, koulun bändi- tai soittotunnit tai koulukavereiden kanssa musiikkiasioista keskustelu. Se, että ’’elää ja hengittää’’ musiikkia vie koko ajan ammattitaitoani eteenpäin. Ja matka sen kun jatkuu, eikä loppua näy!

Vinkki opiskelupaikkaa hakeville: Ennen musiikkialalle hakemista vaaditaan jo jonkin verran oman soittimen osaamista ja hallitsemista. Kannattaa varautua siihen, että työnkuva tulee olemaan laaja, koska harvoin musiikkialalla pääsee tekemään vain yhtä tiettyä ”omaa” juttua. Kannattaa myös jo aikaisessa vaiheessa lähteä mukaan kaikenlaisiin projekteihin ja kokeilla uutta.

Verkostoidu muiden soittajien, soitonopettajien ja musiikkivaikuttajien kanssa. Välillä se voi olla pienestäkin kiinni, että pääsee tekemään unelmaduuniaan. Musiikkialalla, niin kuin monissa muissakaan ammateissa, harva tulee sinua pyytämään keikoille tai muihinkaan hommiin, ellei pidä hyvällä tavalla itsestään ääntä. Parin viime vuoden aikana verkostoituminenkaan ei ole auttanut pääsemään keikoille. Tapahtuma-ala on muutoinkin aika epävarma ala, mihin tietysti tulevaisuudessa toivon muutosta.


Mitä minusta tuli isona -juttusarjassa Auranmaan Viikkolehti haastattelee yhteishaun innoittamana auranmaalaisia tai Auranmaalta lähtöisin olevia heidän työurastaan ja koulutustaustastaan. Yhteishaku on käynnissä 22.2.–22.3.2022.