MTK:ssa pelätään Ukrainan puolesta – ”Tuhannet ukrainalaiset ovat auttaneet pitämään maatalouden pyörät pyörimässä”

0
Ukrainalaisia on työskennellyt muun muassa suomalaisilla marjatiloilla. Kuvituskuva AVL:n arkistosta.

AURANMAA. MTK-Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja Paavo Myllymäki tuumaa Ukrainaan torstaina julistetun sotatilan ja maan itsenäisyyden säilymisen olevan jättimäisiä murheita verrattuna siihen, kuinka ukrainalaiset kausityöntekijät pääsevät Suomeen. Hän ymmärtää, että jälkimmäinenkin asia pyörii väistämättä maatalousyrittäjien mielessä.

–Tiloilla pohditaan, saadaanko Ukrainasta työvoimaa ja jos saadaan, niin koska ja minkälaisessa kunnossa työntekijät saapuvat, Myllymäki sanoo.

Suomen 55 000 maatilalla on työskennellyt viime vuosina 15 000–20 000 ulkomailta tullutta työntekijää. Myllymäen mukaan huomattava osa heistä on ollut ukrainalaisia, joten sota heijastuu väistämättä Suomen kuin myös koko Euroopan maatalouteen.

–Voi olla, etteivät ukrainalaiset halua lähteä muualle, kun heitä tarvitaan kotimaassaan, Myllymäki puntaroi.

Kausityövoiman saatavuudessa on ollut myös koronaongelmia, eikä pandemiaakaan ole vielä julistettu päättyneeksi.

Myllymäki kehottaa kausityövoimasta riippuvaisia tiloja malttiin.

–Pitää muistaa, että kriisi voi kestää pitkäänkin. Maatalouden työvoimakysymys ei ole vielä hetkeen ykkösasia, joskin sitä on ryhdytty työstämään, Myllymäki toteaa.

Ennen pitkää hän kuitenkin toivoo Euroopan unionin käsittelevän kausityövoimaa suosivan järjestelmänsä haavoittuvuutta. Edullisiin lopputuotteisiin tähtäävästä järjestelmästä on tullut Myllymäen mielessä siinä mielessä kieroutunut, ettei se kykene maksamaan maatalouden aloilla omille kansalaisilleen kilpailukykyistä palkkaa.