Riihikodintien lumitaituri Matti Lehtonen loihti nallen

0
Matti Lehtonen viimeisteli lumiveistoksen veteen kastetulla veitsellä.

PÖYTYÄ/Riihikoski. Riihikoskelaisen rivitaloalueen asukkaat ovat ihastelleet Riihikodintie neljän edustalle noussutta luminallea, jonka päässä on lakki ja kaulassa huivi sekä valoketju. Nalle on alueen asukkaan, Matti Lehtosen käsialaa.

Hän aloitti veistosurakkansa kasaamalla runsaan määrän lunta. Malliksi oli valikoitunut Pekka-pehmonalle. Käsiensä lisäksi Lehtosella oli työvälineinään pieni lapio, saha, lämpimällä vedellä täytetty ämpäri sekä keittiöveitsi.

Veteen kastettu veitsi jättää märän leikkuupinnan, joka jäätyy. Muutoin muotojen sekä yksityiskohtien tekeminen olisi Lehtosen mukaan vaikeaa.

Mellilästä kotoisin oleva Lehtonen on pitänyt piirtämisestä pienestä pitäen. Vähän vanhempana hän innostui työstämään muun muassa eläinaiheita puusta ja betonista.

Taiteen tekeminen on ollut Lehtoselle elämäniloa tuova harrastus, ensin maanviljelyn ja nyttemmin eläkepäivien lomassa.

Matti Lehtonen kertoo sään panneen luminallen lujille.

Vuonna 2015 hän veisti lumesta Riihikodintie neljän viereiselle kaivonkannelle Pöytyän kirkon pienoismallin. Toinen työ oli naisfiguuri.

Lumiveistostensa yksityiskohtia Lehtonen tekee hiilestä ja puiden oksista.

–Nallen silmäripset ovat männystä. En kylläkään tiedä, onko karhuilla silmäripsiä, mies tuumailee.

Lehtonen esitteli nallea viikko sitten perjantaina, jolloin kirkkaalta taivaalta paistanut aurinko sulatti veistoksen pintaa.

–Kunpa saisin pidettyä nallen ehjänä perjantaihin 25.2. saakka. Se ottaisi mahdolliset syntymäpäivävieraat vastaan, kun täytän 70 vuotta, Lehtonen haaveilee.