Ruokaa laatikosta

0

Tiedättehän kaupan kassalla iskevän puisevan tunteen, kun on taas raahaamassa kotiin neljä kassillista vuosien varrella tutuksi käynyttä arkiruokaa.

Perunaa ja lohta laittaessani tiedän tarkalleen, milloin tulee napsauttaa vesi kiehumaan ja uuni päälle, jotta lapsi ehtii harrastuksiinsa. Voisi kai uusiakin ruokia kokeilla, mutta ne eivät ehkä maittaisi ja aikataulut menisivät plörinäksi.

Vaimoni hetkautti ruokatottumuksiamme tilaamalla kotiovellemme valmiiksi kootun ruokalaatikon. Sellaisen 77 euron hintaisen, jossa on tarvittavat raaka-aineet ja reseptit.

Minua tyrmistytti. Eihän ihminen voi olla niin uusavuton, ettei kaupassa kykene käymään. Nousisipa nyt laatikosta pieni ihminen, joka sanoisi hoitavansa koko ruokasavotan!

Ei ruuan edessä sovi kiukutella, joten laatikko auki ja kokkaamaan. Silmiin sattui mustunut porkkana ja kuudesta kananmunasta kahden kuori oli murtunut – tämäkin vielä!

Puutteet saivat tutkiskelemaan tuotteita lähemmin. Porkkanat olivat luomua ja lähellä tuotettuja, samoin kananmunat, broilerin fileesuikaleet, salaatti, kirsikkatomaatit ja lehtipersilja. Annettakoon lähiluomun myötä pikkupuutteet anteeksi, tulee kuljetustappioita itsellekin.

Tutkailin netistä, että ruokalaatikon taustalla on 2017 perustettu startup-yritys. Se kertoo hankkivansa mahdollisimman paljon raaka-aineita suoraan tuottajilta.

Ensimmäiseksi laitoin laatikon aineksista broileria mausteisessa kookoskastikkeessa ja jasmiiniriisiä. Seuraavana päivänä kokkasin ruokaisaa maalaissalaattia pekonilla ja kananmunilla. Reseptivihon mukaan näistä olisi pitänyt selviytyä 30–35 minuutissa.

Minulla kesti pidempään, kun kaapista ei löytynyt tarvittavia mausteita. Dijon-sinapin korvasin tutulla turkulaistuotteella, jonka tuubissa on Suomen Joutsenen kuva. Kuivatuksi yrittisekoitukseksi kelpasi häämatkalta Kreetalta 2004 ostettu stifado-mauste.

Pienistä puutteista huolimatta vaimo ja lapsi kehuivat makua. Olen olettanut, että valmiiksi kootun ruokalaatikon myötä annoshinnan on oltava korkea. Kolmihenkinen perheemme söi broileria ja riisiä kaksi päivää ja samoin kävi maalaissalaatin kanssa. Laatikosta kootun aterian hinnaksi ynnäsin 4,33 euroa.

Vaimoni sanoi tilaavansa vielä uuden ruokalaatikon. Noh, tilatkoon! Siinä on paljon kasviksia ja vähän lihaa. Voinenpa siis pyörähtää hyvillä mielin Aurassa palvaamon herkkutiskin kautta.

toimittaja
Timo Koskensalo
timo.koskensalo@avl.fi