Saapastelu pitää Leila Sillanpään polvikivun loitolla – Keveillä jalkineilla on kertynyt kohta 5 miljoonaa askelta

0
Pöytyäläinen Leila Sillanpää sanoo saapastelun piristävän kehoa ja mieltä, kun voi astella juttusille tuttavien luo.

PÖYTYÄ. Jos tehtävänä on hankkia mahdollisimman hyvät jalkineet, Leila Sillanpää, 78, menee tavarataloon ja valitsee keveät, vesitiiviit talvisaappaat.

Hänen kenkähyllyssään on kolmet sellaiset, ja niillä on kävelty yhteensä 4 658 870 askelta. Sillanpää tuumaa saappaiden sekä Pöytyän kunnan edellissyksynä antamien liukuesteiden pelastaneen terveytensä.

Vuonna 2016 hän touhusi tapansa mukaan keittiössä, kun polveen iski vihlova kipu. Toiveesta huolimatta se ei kaikonnut seuraavana yönä, eikä edes seuraavan puolen vuoden aikana. Silloin puoliso Raimo Sillanpää käski vaimonsa lääkäriin.

Jumppaa saksalaissarjan äärellä

Tutkimuksissa ei selvinnyt, mistä kipu tarkalleen ottaen aiheutui.

– Vanhuudestahan se johtui, Leila Sillanpää virnistää.

Hän sai ajan fysioterapeutille, joka antoi jumppaohjeita: tuolilta ylös, kyykystä ylös, varpaille nousua, venytyksiä ja muita vastaavia. Jokaista liikettä tuli toistaa 20 kertaa. Terapeutti kehotti tekemään jumppasarjaa kolmesti viikossa.

– Ja minähän tein ja vielä enemmänkin, kun pelkäsin jämähtäväni kivun myötä paikoilleni, Sillanpää sanoo.

Lääkäri oli valistanut, ettei hoidon ulkoistaminen esimerkiksi hierojalle auta, vaan työ on tehtävä itse.

Aina kun televisiosta tulee saksalaissarja Lemmen viemää, Sillanpää katselee sitä ja jumppaa.

– Sarjan tapahtumat eivät ole kaksisia, mutta siinä kuulee kieltä ja näkee kauniita maisemia, hän tuumaa.

Kieli-innostus juontaa juurensa Sillanpään nuoruudesta, jolloin hän työskenteli laboranttina saksalaisessa meijerissä. Sillanpäällä on saksalaisia kirjeenvaihtoystäviä, joihin hän pitää yhteyttä puhelimen WhatsApp-sovelluksella.

Saapastellen kotimaisemissa

Polvikivut helpottivat jumppaamisen myötä. Kävelykin alkoi taas tuntua siedettävältä ja Leila Sillanpää rohkeni lähteä kotoaan katsomaan parin kilometrin päässä havaittuja sudenjälkiä.

Polvi muistutti lenkillä ja sen jälkeen olemassaolostaan, mutta kipu ei lisääntynyt, loppujen lopuksi kävi päin vastoin.

Kyröön johtavan Radanvarsitien tuntumassa asuva Sillanpää innostui koluamaan kotikontunsa polkuja ja pikkuteitä sekä tapaamaan tuttuja ja tuntemattomia. Mukanaan olevalla kännykällään hän kuvaa luontoa ja maisemia.

Kulkuinnostusta siivittävät alussa mainitut talvisaappaat. Niiden hintahaitari on vaihdellut 20 ja 30 euron välillä sesongista riippuen.

– Toisin kuin perinteiset kumisaappaat, nämä ovat tosi keveät, Sillanpää esittelee.

Lisävarusteina liukuesteet ja villasukat

Erinomaiseksi saappaiden lisävarusteeksi ovat osoittautuneet Pöytyän kunnalta saadut liukuesteet. Niiden ansiosta on mahdollista kävellä jäälläkin rennosti askeltaen.

Edulliset saappaat eivät ehkä ole yhtä kestävät kuin kalliit vaelluskengät, mutta kun irtovuori kuluu puhki, Sillanpää vetää jalkaansa ystävänsä tekemät villasukat. Ne ehkäisevät hiertymiä ja pysyvät napakasti jalassa.

Tiensä päähän saappaat alkavat tulla, kun pikkukivet tunkeutuvat pohjaan. Sillanpään kokemusten perusteella saappaita voi silloinkin käyttää kasvimaalla häärätessä tai ruohonleikkuria työntäessä, mutta niiden vedenpitävyys on mennyttä.