Uimarilupaus Venla Holma treenaa kansainvälisiin altaisiin

0
Venla Holma valmistautuu ensimmäisiin kansainvälisiin kilpailuihinsa ja tavoittelee paikkaa nuorten olympiafestivaaleilla. Valmistautumiseen sisältyy myös maajoukkueleiri Kuortaneella.

UINTI. Uimari Venla Holman, 13, kevättalvi menee valmistautuessa Kyproksella uitaviin nuorten Multinations-kilpailuihin. Paikka kisoissa on jo varmistettu, mutta koronatilanteen vuoksi kisojen järjestäminen on vielä epävarmaa. Kaikkinensa kuluneet kaksi koronavuotta ovat näkyneet kisakalenterissa. Onnekseen nuori uimari kuitenkin kuuluu ikäluokkaan, joka on ensimmäisen koronakevään sulkuja lukuun ottamatta saanut harjoitella.

Mikäli Kyproksen kisat pidetään, Venla osallistuu ensimmäisissä kansainvälisissä kilpailuissaan perhosuinnin 200 metrille. Kisoihin valmistautumiseen sisältyy myös nuorten maajoukkueleiri, jota pidetään parhaillaan Kuortaneella.

Leirille lähtö ei Venlaa jännittänyt, sillä leiritykset ja kilpakumppanit ovat jo tulleet tutuiksi.

–Viime leirillä oli koronan vuoksi kevyempää treeniä, mutta ekat leirit olivat raskaampia. Leireillä tehtiin muutakin harjoittelua kuin uintia ja silloin en itse vielä ollut muuta treenannut, Venla kertoo.

Nykyisin tytön harjoitteluun sisältyy uinnin lisäksi muun muassa liikkuvuus- ja punttitreenejä.

Loimaan uimaseuran pöytyäläinen kasvatti siirtyi viime syksynä Turun Luostarivuoren urheiluyläkouluun ja Aurajoen uintiin. Uudet kuviot ovat Venlan mukaan lähteneet hyvin toimimaan. Päivätkään eivät vielä ole käyneet liian pitkiksi tai raskaiksi, vaikka aikaisimmillaan uimari on altaalla aamuseitsemältä.

Pisimmillään Venlan koulu- ja treenipäivä kestää lähes 12 tuntia, mihin pitää vielä lisätä matkat Pöytyältä Turkuun ja takaisin. Matkat taittuvat Turussa työskentelevien vanhempien kyydillä. Treenejä Venlalla on kuutena päivänä viikossa, sunnuntait ovat vapaapäiviä.

Venlasta siirtyminen Turkuun kouluun ja harjoittelemaan on ollut mukavaa, sillä se mahdollistaa uintiharrastuksessa tutuksi tulleen kaveriporukan näkemisen. Aurajoen uinnissa harjoittele 13 oman ikäluokan tyttöä, mikä antaa lisäpotkua harjoitteluun.

Omina vahvimpina lajeinaan Venla pitää perhos- ja selkäuintia. Vahvuuksiin lukeutuu myös delfiinipotku, jota tarvitaan käännöksissä.

–Nyt keväällä harjoittelemme 50 metrin altaassa, joten käännöksiä tulee vähemmän ja pääsen harjoituksissa hyödyntämään vahvuuttani vähemmän, Venla kertoo.

Kyproksen kisojen lisäksi Venlan tähtäimessä ovat kesän ikäkausimestaruuskilpailut ja heinäkuussa Slovakiassa uitavat nuorten olympiafestivaalit. Nuorten olympiafestivaaleihin pääsyssä Venlalla on vielä tavoiteltavaa, sillä aikarajat ovat tiukemmat kuin Kyproksen kisoihin eikä hän vielä ole aikarajoja alittanut.

Mahdollisuuksia aikarajojen alittamiseen toivottavasti avautuu koronarajoitusten hellittäessä ja kisakalenterin täyttyessä.