Marttilassa vino pino aloitteita: Koulun alueen liikenneturvallisuuden parantaminen alkuun tänä vuonna

0
Lauri Heikkilä ja muut Marttilan perussuomalaiset kaipasivat viime marraskuussa tekemässään aloitteessa lisää linja-autopysäkkien sadekatoksia Marttilaan. Katoksia hankittiinkin lisää ja aloite saatettiin monen muun aloitteen tavoin todeta valtuustossa loppuuun käsitellyksi. (Kuva: AVL arkisto/Asko Virtanen)

MARTTILA. Marttilan valtuusto sai käsiteltäväkseen vinon pinon aloitteita viime kokouksessaan. Aloitteiden tilanne tuodaan valtuuston käsittelyyn kerran vuodessa. Osa aloitteista on edelleen kesken, osa todettiin loppuun käsitellyiksi.

Loppuun käsitellyksi todettiin Marttilan Keskustan jo kesällä 2018 tekemä aloite liikenneturvallisuuden parantamiseksi Marttilan koulun, Martintalon, urheilukenttien, päiväkodin, hammashoitolan, kirjaston ja nuorisotalon alueilla. Suunnitelmat tehtiin viime vuonna ja työt on määrä aloittaa tänä vuonna.

– Teknisessä toimessa on ajateltu, että koulun ja päiväkodin välisen kevyen liikenteen väylän yhtenäistämisestä olisi hyvä aloittaa, toteaa Marttilan kunnan tekninen johtaja Kirsi Halkola .

Loppuun käsitellyksi todettiin myös keskustan aloite kunnan energiatalouden saattamiseksi kestävän kehityksen uralle. Asiaa on edistetty muun muassa varaamalla lämmitysjärjestelmien kehittämiseen 40 000 euroa vuodessa vuosina 2023 ja 2024.

Sadekatoksia Liedosta

Loppuun käsitellyksi todettiin myös perussuomalaisten aloite linja-autopysäkin sadekatoksesta Härkätien varteen Lammiontien kohdalle. Aloitteen jättämisen jälkeen Marttila hankki neljä kierrätettyä pysäkkikatoksenrunkoa Liedosta kunnostettavaksi. Yksi katoksista tulee Lammiontien ja Härkätien risteykseen. Metsäniityntien koululaisten pysäkille tulee toinen katos. Kahdelle katokselle ei ole vielä määritelty paikkaa.

Merkittävä määrä aloitteissa toivottuja asioita on edelleen kesken. Kokoomuksen aloite tuulivoiman lisärakentamisesta on edelleen selvittelyssä. Kesken on myös kokoomuksen aloite harrastustakuusta, jonka mukaan jokaiselle lapselle ja nuorelle pitäisi taata yksi mieluisa harrastus. Asiaa valmistelee työryhmä ja suunnitteilla on järjestää harrastustakuusta kysely koululaisille.

Kesken on myös perussuomalaisten aloite fysioterapiapalveluiden saatavuuden parantamiseksi Marttilassa.

Kuntalaisaloite padel-kentästä

Niinikään kesken on keskustan aloite Härkätien liikenneturvallisuuden parantamiseksi Ollilassa. Keinoina on esitetty muun muassa nopeusrajoitusten maalaamista tiehen ja hidasteita. Kesken on myös suojateiden valaistuksen lisääminen taajamassa, jota on toivottu perussuomalaisten aloitteessa.

Aloitteita voivat tehdä myös kuntalaiset suoraan. Tammikuussa kunnalle jätetyssä kuntalaisaloitteessa toivottiin padel-kenttää Marttilaan. Aloitteessa muistutetaan, että padel on maailman nopeimmin kasvava urheilulaji, mutta lähimmät kentät ovat Salossa ja Loimaalla. Aloitteen mukaan kenttä olisi mahtava lisä Marttilan harrastusmahdollisuuksiin.