Hymni rauhan puolesta

0

Yle uutisoi (1.3.) Ylioppilaskunnan laulajien osoittaneen tukensa rauhan ja Ukrainan puolesta laulamalla muun muassa Jean Sibeliuksen ja Toivo Kuulan tuotantoa. Ohjelmistossa oli myös lapsille omistettu ukrainalainen joululaulu. Yleisöä oli saapunut paikalle useita satoja.

Ylioppilaskunnan laulajat eivät ole ainoita, jotka ovat löytäneet musiikin tuoman lohdun. Ukrainan kansallislaulu on ollut sodan alkamisen jälkeen soitetuin sävelmä maailmassa. Sen myötä on osoitettu paitsi tukea myös kerrottu ukrainalaisille, että heistä välitetään. He eivät ole yksin.

Laululla ja musiikilla on läpi ihmiskunnan historian ollut vuoria liikuttava voima. Se on tunteiden tulkki, sellainen, johon mitkään sanat eivät yllä. Sen avulla moni kykenee pääsemään kiinni tunteisiinsa ja käsittelemään niitä. Se on myös kansainvälistä, rajoja ylittävää ystävyyttä ja välittämistä. Musiikki tuo lohtua ja uskoa tulevaan. Ei siis ihme, että niin monet ovat nyt turvautuneet siihen.

Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestari Susanna Mälkki onkin määritellyt taiteen ja musiikin seuraavanlaisesti: ”Taide on humanismia, taide on universaalia. Mutta taide ei ole neutraalia. Demokratian ja vapauden periaatteet ovat yhteiselon, yhteiskunnan ja kaiken luovan työn perusta. Musiikki soi rauhan puolesta – niin myös nyt.”

Omissa kuulokkeissani on soinut viime aikoina rauhoittava, meditatiivinen musiikki. Olen halunnut karsia ylimääräiset sanat ja keskittyä melodiaan. Tuntuu, ettei sanoilla ole nyt merkitystä, sillä niiden avulla en pääse niin syvälle kuin haluan. Ne eivät nyt kosketa.

Ystäväni taas kertoi sukeltaneensa menneeseen. Vanhat sota-ajan laulut ovat tuoneet hänelle lohtua ja uskoa, että tästäkin vielä selvitään. Rauha on voittanut ennenkin. Toinen ystäväni puolestaan turvaa klassiseen musiikkiin saaden sieltä voimaa itselleen. Hän sanoi inspiroivien sävelkulkujen seuraamisen antavan aivoille mukavasti muuta ajateltavaa.

Ei ole väliä, mitä kenenkin kuulokkeista tai kaiuttimista kuuluu. Vain sillä on väliä, miten se vaikuttaa kuuntelijaansa. Jos toinen saa mielenrauhan marssimusiikista ja toinen klassisesta, ne ovat silloin tehneet tehtävänsä. Musiikilla on tässä hetkessä suuri merkitys, sillä se sekä yhdistää että puhdistaa. Meillä on myös lupa nauttia ja iloita siitä. Hymni rauhan puolesta on meidän kaikkien etu.

toimituksen avustaja
Sari Holappa
sari.holappa@avl.fi