Auran ja Oripään K-marketit kovassa vauhdissa

0
Liisa Pasto ja rattaissa istuva Aamu Pasto sekä Tapu-koira kävivät perjantaina ostoksilla K-Market Aurantorilla. Liisan mielestä perheen lähikauppa on kehittynyt viime aikoina mieluisaan suuntaan.

AURANMAA. Kaikkien Auranmaan K-Markettien myyntiluvut nousivat reippaasti 2019–2020. Kesko ei julkaise myymäläkohtaisia lukuja, mutta Keskon aluejohtaja Lauri Innan mukaan ne seurasivat Auranmaalla valtakunnallista myynnin kehitystä, joka oli keskimäärin kymmenen prosentin tasoa.

Viime vuonna kasvu oli maltillisempaa, joskin yhä tuntuvaa.

Vahvimmin Auranmaalla porskuttavat K-Market Aurantori sekä K-Market Oripää. Aurantori ohitti aiemmat myyntiennätyksensä ja vuosi sitten avattu Oripään kauppa ylitti reilusti sille asetetut tavoitteet.

Suosion jatkuvuus on arvoitus

Osaltaan kasvua selittää pandemia-ajan synnyttämä ilmiö, jonka myötä Turussa tai Loimaalla viikonloppuostoksensa tehneet auranmaalaiset ovat ryhtyneet suosimaan lähikauppojaan.

Lauri Inna kertoo miettivänsä, mitä jatkossa tapahtuu ja niin tekevät varmasti myös kauppiaat. On mahdollista, että polttoaineiden hinnannousu poikii vipinää lähikauppojen parkkipaikoille.

Inna arvelee, että koronasta alkanut lähikauppojen renessanssi heijastuu jossain määrin myös tuotevalikoimiin.

– Ne saattavat mennä entistä ruokaisampaan suuntaan. Osasta valikoimaa päättävät asiakkaiden kanssa keskustelevat kauppiaat, jotka pystyvät tekemään ratkaisut nopeasti. Tuemme heitä palveluvalikoiman kasvattamisessa, jos vaan kysyntää on, Inna lupaa.

Uudistuotannon malliesimerkki

Oripään K-Marketin konsepti on osoittautunut malliesimerkiksi, josta Lauri Innan mielestä kelpaa ottaa mallia tuleviin lähikauppoihin.

Kiinteistön sijainti kantatien sekä Oripään keskuskadun vierellä on erinomainen, parkkipaikkoja on riittävästi, saman katon alla on kuntapalveluita tarjoava kirjasto ja vieressä on suosittu huoltoasema.

Tärkeäksi menestystekijäksi Inna nostaa paikalliset ihmiset ja olot tuntevan kauppiaan. Oripään K-Markettia luotsaava Jussi Uusitalo on hänen mielestään onnistunut täyttämään asiakkaiden toiveet siten, että lähiseudun tuotanto näkyy valikoimissa.

– Lisäksi valikoimat ovat riittävän laajat ja ruokaisat, Inna jatkaa.

Tärkeitä asiakasvirtaa synnyttäviä asiota Oripäässä ovat myös Postin pakettiautomaatti ja Schenkerin sekä Matkahuollon pakettipalvelut.

Investointeja nykykiinteistöihin

Lauri Inna näkisi mielellään, että tulevaisuudessa rakennettavissa lähikaupoissa olisi saman katon alla kunnan palveluita ja myös erikoisliikkeitä.

Vaikka lähikaupoille tuntuu nyt olevan tilausta enemmän kuin aikoihin, uusia kauppakiinteistöjä voidaan joutua odottamaan. Inna toteaa, että kireä kansainvälinen tilanne pakottaa Keskonkin panemaan jäitä hattuun.

– Tarkoittaa sitä, että investoimme olemassa olevaan verkostoon. Viime aikoina kehityksen kohteena ovat olleet pienehköt kaupat ja niiden palveluvarustusta on pystytty lisäämään aika hyvin, Inna kiteyttää.