Kirjastonhoitaja Taina Jaakkola kannustaa ympäröimään lapset kirjoilla

0
Satutädiksi itseään luonnehtiva Taina Jaakkola antaa mielellään lukuvinkkejä erityisesti lapsille ja nuorille. Hän kertoo syttyvänsä erityisesti silloin, kun saa suunnitella hauskaa ohjelmaa perheiden jälkikasvulle.

PÖYTYÄ/Haveri, Yläne. Loruttelu, lukeminen ja puhuminen ovat Yläneen kirjastonhoitaja Taina Jaakkolan mukaan ensiarvoisen tärkeitä, kun pohditaan lapsen kasvua ja kehitystä. Hän sanookin, että jo ihan pienelle lapselle olisi hyvä tarjota mahdollisimman paljon kielellisiä virikkeitä ja ympäröidä heidät kirjoilla. Kun lapsen kielelliset taidot ovat vankalla pohjalla, lukemaan ja kirjoittamaan oppiminen sujuu huomattavasti helpommin. Myös muiden aineiden omaksuminen on sitä helpompaa.

–Jos lapselle on luettu paljon, hänen sanavarastoonsa kuuluu yläasteikäisenä noin 15 000 sanaa enemmän kuin sellaiselle, jolle ei ole luettu, hän havainnollistaa.

Satu- ja lorutuokiot ovat Jaakkolan mukaan tärkeitä myös sen vuoksi, että silloin aikuinen kohtaa lapsen siinä hetkessä.

–Nykyään aikuiset tuijottavat paljon kännyköitä, eivätkä ole läsnä. Siksi kannustan aina siihen iltasatuhetkeen, jossa lapselle luetaan ja ollaan hänen kanssaan.

Kirjan äärellä myös yletön informaatiotulva katkeaa vähäksi aikaa.

–Lapset liikkuvat nykyään informaation sekamelskassa, joka sekoittaa heidän kielellistä oppimista. Sen vuoksi esimerkiksi lasten puhehäiriöt ovat lisääntyneet, Jaakkola tietää kertoa.

Tiivistä yhteistyötä koulujen kanssa

Entisenä alakoulunopettajana ja vuodesta 2010 Yläneellä kirjastonhoitajana työskennellyt Taina Jaakkola sanoo syttyvänsä erityisesti niinä hetkinä, kun hän saa suunnitella ohjelmaa lapsille. Hän luonnehtiikin itseään varsinaiseksi satutädiksi, joka tykkää myös leikkimisestä.

Koulujen kanssa tehtävä yhteistyö onkin kuin luonnostaan langennut Jaakkolan harteille, mistä hän on vain tyytyväinen. Lapsille ja nuorille hän tarjoaa lukuelämyksiä muun muassa vinkkaamalla kirjoja, järjestämällä lukukilpailuja ja muuta ohjelmaa.

–Erityisesti poikia on helpompi innostaa lukemaan, jos taustalla on kilpailu, hän toteaa.

Myös varhaiskasvatuksen kanssa on alkanut virallinen yhteistyö lukutaitohankkeen merkeissä. Siinä lukemisen virikkeitä tarjotaan aina taaperosta kakkosluokkalaisiin.

Toisaalta Jaakkola iloitsee myös aikuisten lukuinnostuksen kasvamisesta korona-aikana.

–Äänikirjojen suosion myötä kirjallisuudesta on tullut jopa trendikästä, hän sanoo ja toteaa itsekin kuuntelevansa niitä mielellään vaikkapa työmatkoillaan.

Lempilapsia ovat liikunta ja kulttuuri

Viiden lapsen äiti ja kahden lapsenlapsen isoäiti Taina Jaakkola kertoo asuvansa nykyään kaksin miehensä kanssa Pöytyän Haverilla. Vaikka pesä onkin tyhjentynyt, monien harrastusten nainen sanoo pullataikinan kohoavan edelleen lähes joka viikonloppu. Etenkin jos on vieraita tulossa.

–Se on sellainen viikonloppuharrastukseni, varsinkin jos nuoret tulevat käymään, hän naurahtaa.

Leipomisen lisäksi harrastuspakista löytyy paljon kulttuuria ja liikuntaa. Talvisin autoon onkin pakattu aina työkassin lisäksi hiihtolaukku. Työmatkan varrelle kun osuu monia hyviä latuja. Kesäisin Jaakkola puolestaan hyppää pyörän selkään, ja toisinaan on kätevää yhdistää liikunnan ja kulttuurin ilot.

–Naapurinrouvan kanssa olemme tehneet esimerkiksi pyörämatkan Pöytyältä Yläneelle ja kiertäneet siellä kaikki paikalliset kulttuurinähtävyydet. Yötä olimme Kalikassa ja sitten poljimme takaisin.

Kulttuuria Jaakkolan tulee harrastettua monin tavoin muutenkin, sillä sydäntä lähellä ovat taide ja teatteri sekä eri paikkojen kansanperinteet ja kotiseutuhistoria. Paikallisoppaanakin toimiva Jaakkola toteaa myös, että hän soisi erityisesti perheiden tutustuvan entistä syvemmin oman kotiseutunsa historiaan ja kulttuuriin. Sillä tavalla hän uskoo maaseudun pysyvän entistä elävämpänä.

–Mitä syvemmin lapset tuntevat oman paikkansa historiaa, sitä syvemmät juuret he kasvattavat. Ja näistä lapsista me saamme niitä tulevaisuuden paluumuuttajia.

Anna kehun kiertää -juttusarjassa pistetään kehu kiertoon. Taina Jaakkolan kehui Elisa Niittymaa. Seuraavaksi esitellään Taina Jaakkolan kehuma henkilö.


KEHU KIERTOON

Kuka: Taina Jaakkola
Mitä: Yläneen kirjaston kirjastonhoitaja, toiselta ammatiltaan alakoulun opettaja
Kehut: ” Taina on luonut kulttuurin positiivisena moniottelijana Yläneen pienestä kirjastosta monille olohuoneen, johon on eri-ikäisten mukava tulla. Tapahtumat, kirjailijavierailut, näyttelyt ja lukupiirit kertovat intohimosta kirjallisuuteen ja kirjastoon. Uutuudet saa usein jonottamatta ja Loisto-kirjasto on nimensä mukainen.” Elisa Niittymaa