MLL:n ABC-vanhemmuusryhmistä työkaluja lapsen positiivisen kehityksen tukemiseen

0
Satu Lempinen piipahti Yläneen perhekahvilassa kertomassa MLL:n ABC-vanhemmuusryhmistä.

PÖYTYÄ/Yläne. Kuinka saada vuorovaikutus toimimaan tai järjestää arjen kiireiden keskellä yhteistä aikaa perheelle? Muun muassa tällaisia asioita pohditaan MLL:n Varsinais-Suomen piirin käynnistämissä ABC-vanhemmuusryhmissä.

–Ryhmien tarkoitus on tukea lapsen positiivista kehitystä ja vahvistaa vanhemman ja lapsen välistä suhdetta. Ryhmiä pidetään kevään aikana niin verkossa kuin livenä Turussa. Lisää ryhmiä on tulossa myös syksylle, Yläneen perhekahvilassa vanhemmuusryhmiä viime torstaina esitellyt koordinaattori Satu Lempinen kertoo.

Ryhmissä päästään Lempisen mukaan jakamaan perhe-elämän iloja ja haasteita. Vanhemmat saavat pohtia omaa vanhemmuuttaan ja vertaistuen lisäksi tarjolla on myös tutkittua tietoa. Ryhmillä on koulutetut ohjaajat, jotka ohjaavat keskustelua pitämättä kuitenkaan luentoja.

Ryhmät on suunnattu 3–12-vuotiaiden lasten vanhemmille, mutta mukaan voivat tulla myös esimerkiksi isovanhemmat.

–Vanhemmuus on laaja käsite, Lempinen toteaa.

Ryhmään liittyminen ei edellytä, että perhe-elämässä olisi suuria murheita. Lempinen kertoo, että ryhmissä on noussut esiin vanhempien tarve keskustella perusarjen stressaavuudesta. Moni kaipaa hänen mukaansa vinkkejä, miten moneen suuntaan venymistä vaativan hektisen arjen keskellä voisi toimia vanhempana entistä paremmin.

–Perheet ja lapset ovat erilaisia. Ryhmissä käydyistä keskusteluista onkin tarkoituksena poimia itselle toimivat asiat, Lempinen huomauttaa.

MLL:n Varsinais-Suomen piiri käynnisti Ruotsista mallia ottaneet ABC-vanhemmuusryhmät viime syksynä. Lempisen mukaan vanhemmilta saatu palaute on ollut positiivista.

–Vanhempien mukaan ryhmään on ollut helppo tulla sellaisena kuin on. Tunnelmaa on kehuttu hyväksi ja ilmapiiriä luottamukselliseksi, hän sanoo ja toteaa, ettei ryhmissä ole tarkoitus ruotia epäonnistumisia vaan saada voimaa.

–Jokaisen omassa vanhemmuudessa ja lapsissa on paljon hyvää ja tällaista positiivista ajattelua haluamme välittää vanhemmille.

Yläneen MLL:n Sanna Mattilan mukaan moni vanhempi kaipaakin juuri sitä, että joku sanoo hänen riittävän ja olevan riittävän hyvä vanhempi. Hän pitää etäyhteyksin toteutettavia ryhmiä mainiona toimintatapana, sillä kynnys lähteä tapaamisiin saattaa hänen mukaansa etenkin koronan aikana olla korkea.

Lisätietoa kaikille avoimista ABC-vanhemmuusryhmistä sekä ilmoittautumislinkki löytyy osoitteesta varsinaissuomenpiiri.mll.fi


Perhekahvilassa kohdataan ja tullaan kavereiksi

Yläneen perhekahvilassa on seurakunnan lastenohjaaja Saija Teinilän mukaan tehty korona-aikana kaikenlaisia ratkaisuja, jotta toimintaa on pystytty pyörittämään rajoitusten puitteissa. Nyt toiminta pyörii taas normaaliin tapaan torstaiaamuisin Yläneen kanttorilassa ja kerran kuussa pidetään iltaperhekahvila. Koronaa edeltävistä ajoista väkimäärä on kuitenkin vähentynyt.

–Ennen koronaa meillä oli täällä yleisesti yli 30 henkeä, mutta esimerkiksi viimeksi oli kuusi aikuista ja yhteensä 20 henkeä, Teinilä kertoo.

–Luulen, että koronan aikana syntyneiden perheet eivät ole hoksanneet tulla ja ne vanhemmat, jotka lapsineen kävivät ennen koronaa, ovat taas jo työelämässä.

Toimittajan vieraillessa perhekahvilassa on paikalla jälleen kuusi äitiä lapsineen. Tälläkin määrällä touhua ja tohinaa tuntuu riittävän, mutta Teinilä toivottaa uudet perheet tervetulleeksi ja kannustaa myös isiä toimintaan mukaan.

Perhekahvilassa pääasia on perheiden kohtaamisessa. Leikkien ja kuulumisten vaihtamisten lisäksi ohjelmassa on esimerkiksi askartelua ja musiikkihetkiä.

–Toisinaan on myös esimerkiksi vaate-esittelyjä, Teinälä kertoo ja toteaa, että perheiden toiveita kuunnellaan ohjelman suunnittelussa.

Sanna Mattila käy perhekahvilassa lapsineen säännöllisesti.

–Nuorimmat lapset ovat kotihoidossa. On kiva, että he löytävät ikäisiään kavereita, viisilapsisen uusperheen äiti sanoo ja toteaa itsekin muualta muuttaneena saaneensa perhekahvilasta kavereita.