Pieniin paikkakuntiin panostava pankki on vahvalla kasvu-uralla – Seuraavaksi avautuu konttori Marttilaan

0
Joni Rintamaa ja Petri Siviranta tuumaavat Marttilan konttorin avajaisten osuvan hyvään aikaan, sillä kuluvana vuonna Suomessa juhlistetaan säästöpankkitoiminnan 200-vuotista taivalta.

MARTTILA. Säästöpankin toimitusjohtaja Petri Siviranta ja pankinjohtaja Joni Rintamaa luottavat, että henkilökohtaiselle pankkipalvelulle riittää tilausta maaseutupaikkakunnilla. Miehet ottavat esimerkiksi tilanteen, jossa kallis työkone hajoaa ja yrittäjä tarvitsee pikaisesti lainan.

Metsästä tai pellolta pääsee kännykän kanssa pankin nettisivuille, mutta lainahakemuksen näpyttely kohmeisin sormin ei houkuttele.

– Kiireessä on helpompaa soittaa tutulle pankkityöntekijälle, joka laittaa asian rullaamaan, Siviranta selittää.

Muun muassa tällaisia tilanteita varten Säästöpankki on palkannut rahoituspäällikkö Mika Leikkosen ja rahoitusasiantuntija Sari Rannikon . He ovat erikoistuneet maatalousasiakkaiden palvelemiseen ja hoitavat sivutoimisesti omia maatilojaan.

Henkilökuntamäärä on tuplaantunut

Ihmisläheiseen palveluun tähtäävä linjaus on osoittautunut kannattavaksi. Se näkyy kasvavana asiakasmääränä.

Viime vuonna Säästöpankki sai 2 500 uutta asiakasta, edellisvuonna tulokkaita oli 2 200. Pari vuotta sitten Säästöpankilla oli reilut 40 työntekijää ja nyt heitä on 85.

Alallaan vastavirtaan uiva Säästöpankki on perustanut verkkopalveluidensa rinnalle perinteisiä konttoreita, osan niistä hiljentyville maaseutupaikkakunnille. Viimeisimmät konttorit on avattu Kemiönsaareen, Akaaseen, Loviisaan, Kotkaan ja maanantaina starttaa Marttilan konttori.

Petri Siviranta ja Joni Rintamaa haluavat paikallisten pankkien edesauttavan toimeliaisuutta, investoimista, maksuliikennettä ja vähintäänkin jarruttavan kyläkeskusten hiipumista.

Somerolla asuvat Siviranta sekä Rintamaa puuskahtavat, kun puhe kääntyy maaseudun tulevaisuuteen ja huoltovarmuuteen.

– Maaseudusta huolehtiminen tarkoittaa huoltovarmuuden pönkittämistä. On huolehdittava siitä, että suomalaisilla on viljaa omasta takaa. Maaseudun tärkeyden pitää näkyä tuottajahinnoissa, jotteivät maatalousyrittäjät häviä pois. He eivät kestä loputtomiin negatiivista kassavirtaa, Siviranta linjaa.

Tapaamiset konttorilla tai maatilalla

Vakuutusyhtiö LähiTapiolan kanssa samassa liikehuoneistossa aloittava Marttilan konttori on avoinna keskiviikkoisin kello 10–16.30. Muina aikoina asiakkaat voivat ottaa yhteyttä kaipaamaansa pankin asiantuntijaan ja sopia aikatauluunsa istuvan tapaamisen konttorille, yritykseen tai vaikka maatilalle.

– Kasvotusten tapahtuvassa kohtaamisessa yrittäjän on helppo selittää ja pankin työntekijän puolestaan ymmärtää, mitä varten esimerkiksi lainaa ollaan hakemassa, Joni Rintamaa toteaa.

Mitä palveluita konttorista saa?

– Hoidamme siellä kaikkia pankkipalveluita, paitsi käteistä rahaa emme tule käsittelemään, Petri Siviranta vastaa.

Käteistä rahaa varten konttoriin pitäisi rakentaa muun muassa turvakassa. Se on Sivirannan mukaan niin suuri investointi, ettei sitä lähdetä noin vain toteuttamaan, muttei se myöskään ole täysin poissuljettu.

Vaikka Osuuspankki on sulkemassa Marttilan konttorinsa kesän korvalla, sen seinässä oleva Otto-pankkiautomaatti on jäämässä paikalleen ja sen säilymistä Säästöpankki lupaa omalta osaltaan edesauttaa.

Säästöpankin Marttilan konttorin avajaiset ma 7.3. klo 10-16.30 osoitteessa Härkätie 770.