Ryhtipalkittu Alma Kainulainen suuntaa ravintola-alalle

0
Lions Club Yläneen vuosittain jakama Ryhtipalkinto meni tällä kertaa partiota harrastavalle Alma Kainulaiselle. Palkintoa olivat ojentamassa varapresidentti Seppo Mattila ja nuorisovaihdosta vastaava Juha Nummela.(Kuva: Sari Holappa)

PÖYTYÄ/Yläne

Lions Club Yläneen jo 70-luvulta lähtien jakama Ryhtipalkinto meni tänä vuonna Alma Kainulaiselle . Partiota jo pikkutytöstä saakka harrastanut Kainulainen sanoo palkinnon yllättäneen täysin.

–En tiennyt mitään, että minua oli edes ehdotettu, hän kertoi ravintola Kestihovissa pidetyssä palkinnonjakotilaisuudessa.

Varapresidentti Seppo Mattila ja nuorisovaihdosta vastaava Juha Nummela sanoivat kuulleensa pelkkää hyvää Kainulaisesta.

–Tulet hyvin toimeen nuorempiesi kanssa, olet auttamishaluinen ja aktiivisesti mukana toiminnassa, he kertasivat valintakriteerejä.

Vuosittain jaettavaa palkintoa saavat ehdottaa paikalliset nuorten parissa toimivat yhdistykset ja yhteisöt. Mattila ja Nummela muistelivat, ettei palkinto ole syystä tai toisesta mennyt aiemmin partiolaiselle.

–Palkinnon perusteena ei kuitenkaan ole se itse yhteisö tai taho, jota nuori edustaa, vaan hänen oma persoonansa.

Idearikas toimija


Yhdeksättä luokkaa Yläneen yhtenäiskoulussa käyvä, 15-vuotias Alma Kainulainen kertoo olleensa jo pienestä pitäen idearikas kaikessa toiminnassa. Sen vuoksi hän sanoo viihtyneensä myös partiossa. Siellä hän onkin päässyt suunnittelemaan ja kehittelemään nuoremmille monenmoista tekemistä.

–Olen aina mielelläni sellaisessa mukana ja jos kysytään vapaaehtoisia, lähden joka kerta.

Partiotoiminnasta hän kokee saaneensa itselleen rutkasti lisää rohkeutta.

–Olin pienenä todella ujo, enkä uskaltanut puhua vieraille. Nyt uskallan puhua kaikille ja sanoa mielipiteeni, hän pohdiskelee ja kehuu partioleirien antia muun muassa siitä, että ne ovat koulineet hänestä sosiaalisen.

Partiossa hän on päässyt toteuttamaan myös lasten parissa työskentelyä, joka on ollut hänen intohimonsa pienestä pitäen.

–Olen aina haaveillut opettajan ammatista, ja pienenä leikinkin tosi paljon koulua.

Opinnot kutsuvat Turkuun


Kun kevätlukukausi tulee päätökseensä, Alma Kainulaisen elämässä alkaa uusi vaihe. Hän sanoo jo pitkään haaveilleensa omasta asunnosta, ja syksyllä hän aikoo suunnata Turkuun opiskelemaan ravintola- ja catering-alaa. Opettajanammatin lisäksi kun kokkaaminen on aina maistunut.

–Tein jo neljännellä luokalla ensimmäistä kertaa kotona lasagnea. Nykyään käyn välillä isosiskonkin luona kokkaamassa, hän naurahtaa.

Turussa odottavat partiorippileiriltä tutut kaverit, joita Alma kertoo tapailevansa säännöllisesti. Ystävät vaikuttivat myös osittain ammatinvalintaan, sillä yhtenä vaihtoehtona hän pyöritteli pitkään partiolukioon menemistä.

–Se sijaitsee kuitenkin 400 kilometrin päässä Pihtiputaalla, joten matka tuntui liian pitkältä, koska en halunnut jättää kavereita.

Hän sanookin olevansa nyt iloinen päätöksestään. Kesäksi hän aikoo hakea kunnan ja seurakunnan töitä. Syksyllä taas määrätietoinen neito meinaa etsiä töitä Turusta, sillä oman asunnon ylläpito vaatii rahaa.