Sodan mahdollinen leviäminen huolestuttaa Elisenvaaran lukiolaisia

0
Tuomas Sulinin ja Sofia Peltolan kaveripiirissä Ukrainan sota on herättänyt keskustelua. Nuoria mietityttää muun muassa sodan mahdollinen leviäminen.

PÖYTYÄ/Kyrö. Tuomas Sulin ja Sofia Peltola ovat yllättyneitä ja järkyttyneitä sodan syttymisestä Ukrainassa.

–En osannut odottaa, että minun elinaikanani tällä mittakaavalla Euroopassa soditaan, Sulin sanoo.

–Oli järkytys kun ensimmäiset uutiset tulivat, Peltola toteaa.

Kumpikaan ei toistaiseksi koe erityistä ahdistusta sodan vuoksi, mutta syyksi he arvelevat, etteivät vielä ole sisäistäneet koko asiaa.

–Sota on meille tuntematon, vaikka historiassa opiskelemmekin sodista, Peltola miettii.

Elisenvaaran lukiota käyvien nuorten kaveripiirissä sota on herättänyt keskustelua, ja Peltolan kaveripiirissä ahdistuskin tilanteesta on noussut esille. Toisaalta Peltola on kuullut nuorempien keskuudessa vallitsevan jopa innostusta sodasta. Tämän hän arvelee johtuvan siitä, ettei näillä nuorilla ole käsitystä siitä, mitä sota on.

–En usko, että kavereitakaan ahdistaa, mutta olemme miettineet, että jos sota leviää. Putinhan voi käyttää samaa politiikkaa kuin Ukrainassa, Sulin sanoo ja myöntää ajatuksen sotimaan joutumisesta pelottavan.

Pelkojen hälventämiseksi Sulin pyrkii etsimään mahdollisimman paljon tietoa. Peltola puolestaan pitää ahdistuksen loitolla rajoittamalla uutisten seuraamista, juttelemalla kavereiden kanssa ja pitämällä kiinni normaaleista rutiineista. He jaksavat pitää toivoa yllä ja suhtautuvat muihinkin päällä oleviin kriiseihin rauhallisesti.

Peltola ja Sulin arvelevat, että koronaan on jo totuttu, ja he uskovat sodan loppuvan. Ilmastonmuutoksen osalta he puolestaan näkevät, että jokainen voi tehdä oman osansa. Näistä kolmesta pahasta sota on heidän ajatuksissaan tällä hetkellä päällimmäisenä.

Kaiken synkkyyden keskellä Peltola ja Sulin osaavat pitää positiivista mielialaa yllä.

–Kavereista saa iloa ja elokuvien katselusta, Sulin sanoo ja toteaa, että synkät ajatukset saa pois tekemällä niitä asioita, mitä on normaalistikin tehnyt.

Myös Peltola saa hyvää mieltä kavereista.

–Kirjoja lukemalla ja musiikkia kuuntelemalla saa ajatukset suunnattua muuhun, hän sanoo.

Nuorten mielestä on hienoa, miten ihmiset ovat lähteneet auttamaan ukrainalaisia. Peltola haluaa itsekin olla mukana auttamassa ja kertoo koulullakin olevan käynnissä keräys.

–Pitää myös muistaa, ettei Venäjän kansalaisia pidä syyttää sodasta, tuskin hekään sotaa haluavat, Sulin miettii.