Ville Antikaisen yritys lietsoo terassiunelmia ja myös toteuttaa ne

0
Terassien osittainen lasitus on lisääntynyt hurjaa vauhtia ja valokatteesta on siirrytty kestävämpään lasiin.

AURA, LIETO/Tarvasjoki. Lumen alta alkaa hiljalleen kaivautua esiin joko huoltoa vaativa terassi tai vaihtoehtoisesti pläntti, johon terassia on kaivannut jo useamman vuoden ajan. Ne, joiden käsissä porakone on yhtä outo ilmestys kuin strutsi suolammella, voivat silti toteuttaa terassiunelmiaan tarvasjokelaisen Terassiunelmii-yrityksen avulla.

Kaikenlaisiin terasseihin, lasituksiin, pihamoduuleihin ja remontteihin keskittynyt Terassiunelmii tekee valmistelutyöt Aurassa Vanhalta Tampereentieltä löytyvässä hallissa. Terassikauden ollessa jo pian käsillä, yrityksen omistaja Ville Antikainen antaa pari vinkkiä ja korjaa pari väärää toimintamallia terassin hoidossa.

–Me olemme tehneet viime kesänä terasseja noin 70-prosenttisesti siperianlehtikuusesta. Tosin vallitsevassa tilanteessa sitä ei tänä kesänä niin paljon käytetä.

–Terassin huollossa suurin virhe tehdään yleensä siinä, että käytetään painepesurin terassipesuria. Se nimenomaan nostaa tikkuja ylös terassilaudoista ja on liian raju terassin pesuun. Painepesuria voi käyttää, jos sitä käyttää minimiteholla, mutta ehkä paras keino on perinteinen letkupesu yhdistettynä terassipesuaineeseen tai homepesuun.

Perinteiset mäntylaudat voi Antikaisen mukaan öljytä, kun on ensin antanut lankun kuivua muutaman tunnin.

–Öljytä voi samana päivänä, kunhan ei ole lutrannut veden kanssa liikaa. Lehtikuuseen öljyä ei kannata tuhlata, sillä se puskee sen takaisin ylös, Antikainen vinkkaa.

Yölämpötilojen tulisi huoltotöiden aikaan olla jo kymmenen asteen lämpimämmällä puolella. Siitepölyjen takia olisi hyvä työskennellä sateen jälkeen.

Ville Antikainen tarkastaa hallilla vain muutamalla ruuvilla kulmista kiinni olevaa piharakennusmoduulia, joka voidaan helposti toimittaa ostajan tontille ja muokata sellaiseksi kuin halutaan. Kuva: Tuomas Honkasalo

Helpposiirtoisia moduuleita

Keskimääräinen terassin koko oli viime kesänä Terassiunelmii-yrityksen osalta 70 neliömetriä. Suurimmat olivat 200-neliöisiä. 200-neliöisen terassin tekemiseen menee jo pari-kolme viikkoa eli iso osa kesän puuhakaudesta.

Tärkein kysymys terassin suunnittelussa on nimenomaan juuri se suunnittelu.

–Joku soitteli minulle toissa kesänä ja sanoi haluavansa sadan neliön terassin, kun he eivät kuulemma tykkää nurmikosta ja se pitäisi saada peittoon. Se on väärä lähtökohta. Pitää oikeasti miettiä, mitä eri käyttötarkoituksia terassilta halutaan. Turhia hoidettavia neliöitä ei kannata ahnehtia, panostaa sitten ennemmin vaikka katettuun kesäkeittiöön tai siististi upotettuun paljualueeseen, Antikainen ehdottaa.

–Monet eivät suunnittele yhtään aika merkittävääkin juttua, nimittäin terassin valaistusta. Suomessa on pimeää aikaa paljon ja terassista saadaan paljon enemmän irti, kun valaistus on sopiva. Meiltä saa terassin suunnittelun ja rakentamisen lisäksi myös sähkösuunnittelun ja valaistuksen asentamisen, Antikainen vihjaa.

Terassiunelmii toteuttaa myös melkein-tee-se-itse-miehen tai -naisen unelmia.

–Jos Bilteman porakone on ainoa, mihin haluaa terassin teossa panostaa, niin meiltä saa myös valmiiksi mittoihin sahatun terassintekopaketin. Nyt sellainen löytyy nettikaupastakin.

Terassin kattamisessa lasitus alkaa olla kova sana.

–Valokatteet ovat vähenemässä ainakin meidän töissämme, sillä lasi kestää aivan eri tavalla ja on tietenkin monikäyttöisempi. Tyypilliset lasitukset ovat sellaista kolme kertaa neljä metriä, mutta isompiakin on tehty. Metalliosat teemme itse ja lasit tulevat sitten tilauksen kautta, Antikainen selventää.

Teflon Brothersia selvästi liikaa kuunnellut Antikainen antoi firmalleen Lähiöunelmii-kappaleen innoittamana Terassiunelmii-nimen ja se aiheuttaa sopivaa hilpeyttä asiakkaissa.

–Haluammekin erottua, mutta nimenomaan monipuolisella terassiosaamisella. Olemme alkaneet rakentaa myös pihamoduuleita, jotka voidaan kuljettaa neljässä osassa tontille ja koota ripeästi. Yhtäkkiä pihalle onkin tullut uusi rakennus, Antikainen naurahtaa ja harmittelee talvikautta.

–Talvisin ei kauheasti terasseja tehdä. Silloin on tehty muun muassa saunaremontteja ja ikkunamyyntiä.

Tuomas Honkasalo