Voimakas revontulimyrsky luvassa Auranmaalle ehkä jo ensi yönä: ”Voidaan nähdä suoraan pään päällä leiskuvia, kirkkaita revontulia”

0
Anssi Uusitalo kuvasi komeat revontulet Kurjenrahkalla vuosi sitten huhtikuussa.

Torstain vastaisena yönä koko eteläisessä Suomessa saattaa näkyä voimakas revontulimyrsky. Myrskyn on arvioitu alkavan puolenyön jälkeen.

Myrsky on poikkeuksellisen voimakas, ja revontulia saattaa näkyä jopa Keski-Euroopassa asti.

Sääennusteiden mukaan Auranmaalla on luvassa illalla ja yöllä lähes pilvetön taivas, joten sää oletettavasti suosii revontulien tarkkailijaa.

– Ensi yönä tai sitä seuraavana yönä voidaan Etelä-Suomessa nähdä suoraan pään päällä leiskuvia, kirkkaita revontulia. Voi jopa käydä niinkin, että revontulet hetkellisesti näkyvät vain etelätaivaalla. Näin kävi esimerkiksi 17.3.2015, kertoo Auranmaan Viikkolehden Ajankohtaiset taivaan ilmiöt -sarjan asiantuntija Matti Helin.

ILMATIETEEN LAITOS arvioi keskiviikkona, että geomagneettisen myrskyn saapumisajankohta on vielä epäselvä.

– Aurinkotuulimallien perusteella saapumishetkeen liittyy tällä hetkellä vielä epävarmuuksia. Aikaisimmat arviot sijoittuvat jo ensi yön aamuyön tunteihin, minkä vuoksi ennusteessa revontulten todennäköisyys on arvioitu kohtalaiseksi ensi yönä. Toisaalta mallien parviajojen keskiarvo osuu huomiseen iltapäivään, mitä voidaan pitää siis tämän hetkisten tietojen valossa todennäköisimpänä saapumishetkenä, kertoo Ilmatieteen laitos.

Laitos arvioi siksi, että revontulten todennäköisyys on torstaina suuri. Jos massapurkaukset osuvat Maan magneettikenttään iltapäivällä, on revontuliaktiivisuutta odotettavissa heti pimeän tultua. Geomagneettiset häiriöt voivat myös jatkua ylihuomiseen asti.

Ilmatieteen laitos arvioi, että revontulten todennäköisyys on ensi yönä kohtalainen ja huomenna suuri. Myös ylihuomenna revontulien todennäköisyys on kohtalainen.
Revontulten näkyvyyteen vaikuttaa aina pilvisyys.

AURINKO on ollut viime päivinä aktiivinen. Maaliskuun 28. soihtupurkauksiin liittyi kaksi koronan massapurkausta, joiden odotetaan saavuttavan Maan mahdollisesti jo ensi yönä. Ursan mukaan odotettavissa on voimakas magneettinen myrsky. Myrskyn jälkivaikutuksineen ennustetaan kestävän pari yötä.

Näin Tampereen Ursa ennakoi tulevia öitä:

– Yö 30.–31.3.: Illan pimetessä tilanne on vielä rauhallinen, mutta muutos tapahtuu hyvin nopeasti. Ensimmäiset merkit tulevasta havaittaneen kello 21 jälkeen, mutta myrsky alkanee pari kolme tuntia myöhemmin. Kp-indeksin ennustetaan kohoavan lukemaan kp7 ja korkeiden leveyksien K-indeksi hieman viiveellä lukemaan K6. Näin ollen kirkkaita revontulia on odotettavissa koko maassa ja jopa Baltiassa. Myrsky jatkuu lähes heikkenemättä koko loppuyön aina pitkälle seuraavaan päivään. Tällä kertaa myös Keski-Euroopassa on mahdollisuus nähdä revontulia.

Myös huhtikuun ensimmäistä päivää edeltävänä yönä on todennäköisesti nähtävissä revontulia pilvettömillä alueilla:

– Yö 31.3.–1.4.: Myrsky käväisee hieman alemmissa indeksien lukemissa myöhään iltapäivällä, mutta kiihtyy uudelleen voimakkaaksi. Kp-indeksin ennustetaan saavuttavan lukeman Kp6 aamupuolella yötä ja K-indeksikin on yön aikana lukemassa K5 ja vasta seuraavana päivänä se saavuttaa lukeman K6. Revontulia on odotettavissa jälleen koko maassa ja myös Baltiassa (ja Keski-Euroopassa) viimeistään keskiyöstä lähtien aamuun asti, kertoo Tampereen Ursa.

MATTI HELIN, mitä tarkoittaa revontulimyrsky?

– Revontulimyrskyksi lasketaan kp5 tai sitä voimakkaammat revontulet. Kp eli Kennziffer, planetarische on magneettikentän muutosten voimakkuutta kuvaava tunnusluku eli indeksi. Sen arvo vaihtelee välillä 0–9. Jos kp on 5 tai suurempi, tilannetta kutsutaan (geo)magneettiseksi myrskyksi. Tällöin on myös usein hyvä mahdollisuus nähdä revontulia eteläisessä Suomessa.

– Kp on maailmanlaajuinen tunnusluku, yksittäisille asemille voidaan laskea sitä vastaava K-indeksi.

– Käytännössä kp-indeksi tarkoittaa, kuinka paljon etelään revontuliovaali leviää. Kun aurinkotuuli on rauhallinen ja koronan massapurkauksia ei ole, kp on 0–1. Tuolloin revontuliovaali on suunnilleen jossain Utsjoen-Kittilän korkeudella. Jos kp on vaikkapa 7 eli G3, kuten ennusteissa ensi yölle on, revontuliovaali painuu jo Viron leveysasteille. Toisin sanoen, ensi yönä voidaan Etelä-Suomessa nähdä suoraan pään päällä leiskuvia, kirkkaita revontulia. Voi jopa käydä niinkin, että revontulet hetkellisesti näkyvät vain etelätaivaalla.

– Täytyy muistaa, että ennuste voi heittää tunneilla, eli revontulet voivat näkyä jo alkuillasta alkaen tai sitten vasta hieman ennen aamun sarastusta, muistuttaa Helin.

 

Juttua täydennetty 30.3. kello 13.09: Lisätty Ilmatieteen laitoksen tiedot.