Auran yhtenäiskoulun uuden rehtorin tavoitteena kouluyhteisön hyvinvointi ja tiedolla johtaminen

0
Alaluokkien teknisen työn opetus tapahtuu Auran yhtenäiskoulussa parakissa ja tulevaisuuden tilaratkaisut ovat tilatyöryhmän pohdittavana. Uutta tilaa tarvitaan, koska kivikoulu on tullut käyttöikänsä päähän. Ensi lukuvuoden ekaluokkalaisten iso määrä tuo myös lisätilan tarvetta. Uuden rehtorin Taija Marttilan mukaan tällä hetkellä koulussa kuitenkin mahdutaan olemassa oleviin tiloihin.

AURA. Auran yhtenäiskoulun uusi rehtori Taija Marttila mieltää itsensä hyvinvointijohtajaksi. Koululla onkin parhaillaan käynnissä hyvinvointikysely oppilaille ja henkilöstölle.

–Kuuntelemisella ja kuulluksi tulemisella on suuri merkitys, Marttila miettii ja sanoo tavoitteekseen tiedolla johtamisen.

Marttila on ennättänyt työskennellä Aurassa kuusi viikkoa. Tänä aikana hän ei ole välttynyt kuulemasta ja havainnoimasta edeltäjiensä aikaisia ongelmia kouluyhteisössä. Edellinen rehtori irtisanoutui myrskyisissä tunnelmissa toimittuaan virassaan vain muutaman kuukauden. Marttila kuitenkin sanoo, että hänet on otettu todella hyvin vastaan.

–Joka päivä on ollut mukava tulla töihin, täällä on positiivinen ja hyvä meininki, hän sanoo ja toteaa, ettei ole kokenut tarpeelliseksi ruotia menneitä, vaan pyrkinyt tarjoamaan uuden raikkaan alun.

Marttila haki Auran yhtenäiskoulun rehtoriksi ensimmäisen kerran jo viime keväänä. Tuolloin hän jäi varasijalle, mutta saamansa hyvän palautteen perusteella päätti hakea paikkaa uudelleen. Auraan häntä houkutteli mielenkiintoinen tehtävä sekä mahdollisuus työskennellä maaseutumaisessa ympäristössä ja kehittää omaa osaamista.

–Elämä on kulkenut viiden vuoden sykleissä ja nyt tuli taas aika tehdä jotain uutta, Sastamalan Pehulan koulun koulunjohtajan paikalta Auraan siirtynyt Marttila sanoo.

Turkulaislähtöinen Marttila kertoo päätyneensä opettajan uralle työskenneltyään kouluavustajana. Teininä hän oli päättänyt, ettei ainakaan opettajaksi ryhdy, mutta kouluavustajana työskennellessä mieli muuttui.

–Minulla on ollut monia mielenkiinnon kohteita, joten oli luontevaa ryhtyä luokanopettajaksi.

Työelämään tullessaan Marttila päätyi kouluun, joka oli jo silloin inklusiivinen. Hänelle konkretisoitui, että luokanopettaja tarvitsee myös erityisopetuksen taitoja. Innokkaana ja ahkerana opiskelijana Marttila suorittikin työ- ja perhe-elämän ohessa ensin erityisopettajan ja myöhemmin erityisluokanopettajan sekä rehtorin koulutuksen.

Marttila on aiemmin työskennellyt lähinnä alakoululaisten parissa, mutta nuorten maailma on ollut läsnä siviilielämässä omien lasten kautta. Siirtyminen työelämässä myös nuorten keskuuteen on toistaiseksi tuntunut hänestä hyvältä.

–Nuoret ovat ihania, heillä on elämä edessä. Täällä lapset ovat vielä lapsia ja nuoretkin fiksulla tavalla nuoria ja heidät on helppo kohdata.

Auran yhtenäiskoulusta tuoreelle rehtorille on muodostunut kuva oppilaan näkökulmasta viihtyisänä kouluna.

–Henkilökunta on välittävää ja ammattitaitoista ja oppilaat vastaanottavaisia, hän kiittelee ja uskoo tämän heijastuvan myös oppilaiden koulumenestykseen.

Pari vuotta sitten Auranmaan Viikkolehti uutisoikin auralaisten hyvän PISA-menestyksen.


 

KUKA?

Nimi, ikä, paikkakunta: Taija Marttila, 45, Sastamala

Ammatti: Rehtori

Koulutus: luokanopettaja, erityisopettaja, erityisluokanopettaja, rehtori

Perhesuhteet: Naimisissa ja neljä lasta.

Harrastukset: Kaikenlainen liikunta, lukeminen, perheen kanssa touhuaminen ja paikkakuntamme pienen lentopalloseura FC-57:n taustajoukoissa toimiminen.

Motto: Jokainen päivä on uusi mahdollisuus.