Heli Laaksonen ideoi AVL:lle yliötä – ”Semmost sana ei voi keksiäkkä, et kaikkie miälest se olis meijä murret”

0
Heli Laaksonen Yläneen Luontokapinetin 20-vuotisjulhlissa helmikuussa 2022.

AURANMAA. Auranmaan Viikkolehden toimituksessa suunnitellaan uutta yliötä eli yläreunan otsikkotekstiä, joka kertoo sivun sisällön. Vanhoja tuttuja yliöitä ovat esimerkiksi: uutiset, ihmiset & ilmiöt, ajankohtaiset, urheilu ja lukijoilta.

Toimituksen tavoitteena on löytää yliö, jonka alle voi sijoittaa lähes kaikkia muita aiheita paitsi kovimpia uutisia. Toivomamme yliö istuisi henkilö- ja perhejuttuihin, terveysaiheisiin, yritysten ja yhdistysten kuulumisiin sekä kaikkiin muihin kulmakunnan elämänmenoa käsitteleviin aiheisiin. Samanniminen osasto otetaan käyttöön myös Auranmaan Viikkolehden nettisivuilla.

Moni paikallislehti käyttää yliöissään murreilmaisuja. Niinpä Viikkolehden toimitus pyysi ideointitalkoisiin lounaismurteiden taituri Heli Laaksosen . Hän mittaili levikkialuetta ja totesi tehtävän vaikeaksi.

– Teijä murrealue o aika laaja, ja siin on sekä lounaismurttei et siirtymämurttei. Semmost sana ei voi keksiäkkä, et kaikkie miälest se olis ”meijä murret”, Laaksonen sanoi.

Tovin tuumailtuaan Laaksonen listasi mieleensä tulleet yliöt. Hänestä sopivia voisivat olla: ja mitäs täl kertta?, mihi menis?, ei tääl varma mittä uut ol?, onk sul mittän tekemist?, ajankuluks, huvi vuaks ja huvikses.

Tuleeko mieleesi paikallisen kielen mukaisia yliöitä? Lähetä ideasi alla olevalla lomakkeella: