Huoltovarmuudesta on pidettävä huolta

0

Maataloudessa on jo pitkään eletty epävarmuudessa, mutta tänä keväänä epävarmuustekijöitä on ennätyksellisen paljon. Poikkeuksellisen talven jäljiltä pelloilla on paljon vettä ja routakin on edelleen syvällä. Tuotantopanokset kuten lannoitteet ja polttoaine ovat ennätyksellisen kalliita. Toisaalta viljan ja ruuan hinta on nousussa. Vaikka ruuan hinnan nousu on kuluttajan kannalta ikävä asia, on ruuan hinnan noustava silloin kun sen tuottaminenkin tulee entistä kalliimmaksi.

Suomi on onneksi ruuan suhteen kohtuullisen omavarainen. Maailma on todennäköisesti siirtymässä pitkään epävarmuuden aikaan, mikä lisää entisestään omavaraisuuden tärkeyttä ja nostaa maaseudun arvoa laajemminkin. Meidän olosuhteissamme maatalous tarvitsee kuitenkin riittävästi tukea toimiakseen.

Kuluttajien kriisitietoisuus on noussut ja sen myötä ymmärretään paremmin myös se, että omassa maassa tuotetusta ruuasta pitää olla valmis maksamaan. Tärkeää on pitää kiinni myös siitä, että kuluttajan ruuasta maksama hinta jakautuu elintarvikeketjussa oikein.

Huoltovarmuus on kuitenkin vain yksi syy, miksi on tärkeää pitää huolta kotimaisen ruuantuotannon elinvoimasta. Toinen on laatu. Sekä kotieläinten kohtelussa että ruuan puhtaudessa Suomi on edelläkävijä. Jokaisella kuluttajalla on suosimalla kotimaisia tuotteita mahdollisuus vaikuttaa siihen, että meillä riittää jatkossakin puhdasta kotimaista ruokaa myytäväksi.