Konstien ”Kulissien takana” tekee paljastuksia unimaailmasta

0
Unet kuvataan ammattimaisen tuotantoporukan toimesta ja syötetään unia näkeville ihmisille. Tai näin ainakin Kulissien takana -näytelmä väittää. Estradilla ovat Hilda-Lyylia Rautamaa, 11, Karoliina Virolainen, 10, Siiri-Leena Koski, 15, Santtu Yli-Liipola, 17, Jenna Lehti, 10 ja Sini Lehtonen, 12. Kuva: Martta Salin

KOSKI. Merkittävän panoksen koskelaiselle teatterille antanut Matti Salminen ilmoitti kolme vuotta sitten, että teatteri saa jäädä määrittelemättömälle tauolle ja samalla myös Kosken Nuorisoseuran lapsi- ja nuorisoteatteriryhmä Konstit sai jäädä. Tauko lopetti myös teatteritoiminnan, sillä uutta vetäjää ei löytynyt.

Yli kymmenen vuotta teatteria harrastanut Heini Yli-Liipola ei kuitenkaan täysin sulattanut tilannetta ja niinpä hän yhdessä Jemina Janssonin kanssa päätti startata homman uudestaan käyntiin.

–Me todettiin yhdessä, että me halutaan nyt saada porukka takaisin kasaan ja alettiin sitten soittelemaan vanhoja teatterilaisia läpi. Nyt ollaan tässä tilanteessa ja meillä on 14 innokasta teatterilaista mukana tekemässä tätä uutta teatteriproduktiota, 19-vuotias Yli-Liipola kertoo

Uusi produktio on nimeltään Kulissien takana, ja se on täysin Konstien itse tekemä.

Konstit sai eloonherätyskierroksella myös uusia jäseniä. Korona on kuitenkin tehnyt kepposiaan ja toiminta on sanatarkasti ollut kulissien takana, kun esityksiä ei ole voinut toteuttaa. Hyvin haudutettu teatterikappale näkee kuitenkin nyt päivänvalon, vaikka koronatapauksen vuoksi ensi-iltaa jouduttiin siirtämään vielä kerran, mutta vain muutamalla päivällä.

–Reilusti yli vuosi sitten alettiin tätä jo tehdä. Nyt ollaan todella ylpeitä ja tyytyväisiä, Yli-Liipola ja ryhmän vanhin Jansson julistavat.

Janssonkaan ei lähesty vielä teatterieläkettä, sillä hän on vasta 21-vuotias. Yli-Liipola ja Jansson ovat toimineet itse ohjaajina, mutta jossain kohtaa he pyysivät Salmista myös mukaan remmiin tuomaan lisäkokemusta produktion tuottamiseen.

–Taidan olla ehkä enemmän tässä tuottajan roolissa, Salminen myhäilee.

Itse tehtyä teatteria

Kulissien takana on Yli-Liipolan kirjoittama näytelmä, jossa liikutaan unen valtakunnassa.

–Itselläni on ollut aina paljon unia ja myös niitä painajaisia. Unimaailma on kiehtova ja siitä oli kiinnostava kirjoittaa, Yli-Liipola analysoi.

Näytelmän pääroolissa Aino-tyttö on kyllästynyt painajaisiin ja hän haluaa vaikuttaa asiaan. Näytelmässä selviää, että unet ovat oikeasti taiturimaisen tuotantoryhmän tekemiä esityksiä, joita sitten vaan ladataan katsojiin eli uneksijoihin. Näytelmä ei kuitenkaan seuraa tätä unituotantoa, vaan sitä, mitä unen tuottajat puuhaavat vapaa-ajallaan. Painajaisten paha kuningatar on ilkeä myös vapaa-ajallaan ja loppujen lopuksi näytelmä pureutuukin ikiaikaiseen hyvä ja pahan taisteluteemaan.

Näytelmää esitetään perinteisesti Nuortentuvalla, mutta näyttämö on levittäytynyt pitkittäin salin reunalle.

–Olen aina sanonut tuota varsinaista näyttämöä postilaatikoksi eikä siellä oikeasti mahdu mitään näyttelemään. Nyt meillä on tilaa näytellä ja yleisökin näkee asiat paremmin, Salminen kehaisee.

Produktio on täysin Konstien tuottama: kaikki on tehty itse.

–Tätä on kyllä tehty ihan tosissaan ja meillä on mahtava porukka. Konsteilla on selvästi oma tyyli ja se näkyy varmasti myös harjoitusten ulkopuolella. Lavasteet, maskeeraus, puvut, ohjaus ja ihan joka homma on meidän käsialaa, Yli-Liipola kertoo.
Tuomas Honkasalo

Kosken Nuorisoseura, Konstit: Kulissien takana. Ohjaus Heini Yli-Liipola, Jemina Jansson ja Matti Salminen. Käsikirjoitus Heini Yli-Liipola. Ensi-ilta 12.4. klo 19 Kosken Nuortentuvalla. Muut esitykset 16.4. klo 15 ja klo 19 sekä 17.4. klo 15. Liput 8 / 5e. Tiedustelut ja varaukset Matti Salminen 0400 780297.