Lähiaikojen sää ratkaisee syysviljojen kohtalon – Lannoitetta on saatavilla, mutta hurjaan hintaan

0
Koskelainen kasvinviljelytilan isäntä Kari Mutkala katsoo oraita huolestuneena. Osa näyttää talvehtineen ihan hyvin, osa huonommin. (Kuva: Asko Virtanen)

AURANMAA. Moni viljelijä odottaa parhaillaan jännittyneenä ja huolissaan, mitä lumien alta paljastuneilta pelloilta löytyy. Poikkeuksellisen talven vuoksi routaa on edelleenkin monin paikoin kymmeniä senttejä.

Aikainen routa ja talven kuluessa nollan molemmin puolin sahannut lämpötila aiheutti sen, että monin paikoin pelloille muodostui suuria ”jääjärviä”. Oraiden selviytyminen jääjärvien alla on edelleen osaksi arvoitus.

Syysviljoja kylvettiin viime syksynä lämpimän kesän jälkeen poikkeuksellisen paljon.

Koskelainen Kari Mutkala kertoo, että oraiden kohtalo selviää juuri näinä aikoina. Mutkalalla on omat ja vuokramaat yhteen laskien noin 800 hehtaaria viljeltyä. Siitä noin puolelle kylvettiin viime syksynä syysviljoja.

–Näyttäisi siltä, että ruis on selvinnyt talvesta aika hyvin, mutta vehnä on vielä arvoitus. Vehnä näyttää ruskealta, mutta on edelleen hengissä. Lähimmän viikon säät määräävät, miten vehnän käy, Mutkala kertoi keskiviikkona.

Mutkalan mukaan yöpakkasia ei enää saisi tulla ja päivällä pitäisi olla lämmintä. Sadekin olisi tervetullut routaa sulattamaan.

Kustannukset nousussa

Ukrainan sota ja sen aiheuttama lannoitteiden kallistuminen ja polttoaineen hinnan raju nousu aiheuttavat ongelmia monilla tiloilla.

–Meillä kävi tuuri, sillä hankin lannoitteet jo viime vuoden marraskuussa. Polttoaineen korkea hinta tietysti lisää kustannuksia. Jos oraat ovat talvehtineet huonosti ja joudutaan kylvämään uudelleen, syksyllä tehty työ tietysti menetetään, Mutkala kertoo.

Epävarmasti tilanteesta huolimatta Mutkala kertoo noudattavansa jo tehtyjä suunnitelmia. Hän ei myöskään usko, että peltoja jää kylvämättä.

–Maatalouden tilanne on kaiken kaikkiaan epävarma ja tilojen talous on piukoilla. Todennäköisesti tavanomaista suurempi osa tiloista on jättänyt lannoitteiden hankkimisen kevääseen ja nyt niiden hinnat ovat kolminkertaiset loppuvuoteen verrattuna, Mutkala kertoo.

Toisessa vaakakupissa on se, että viljan hinta on jo nyt noussut reilusti ja noussee syksyyn mennessä vielä lisää.

Kaikesta huolimatta Mutkalalla on vahva usko suomalaiseen maatalouteen.

–Uskon, että maatalous on kuitenkin tulevaisuuden ala. Meillä on puhdas luonto ja mahdollisuus tuottaa puhdasta ruokaa, Mutkala muistuttaa.

Oraiden tilanne vaihtelee

Kasvituotannon asiantuntija Jarmo Pirhonen ProAgriasta kertoo, että syysviljojen tilanne näyttää eri puolilla maakuntaa hyvin erilaiselta.

–Jos vesi on pitkään seisonut pellolla, kasvusto on monin paikoin tuhoutunut. Vanhastaan on ajateltu, että rinnemaat soveltuvat parhaiten syysviljoille. Tasamaalla on aina riski, että vesi jää seisomaan, Pirhonen kertoo.

Syysviljoja kylvettiin viime syksynä poikkeuksellisen paljon, sillä kahden edellisen kesän poikkeuksellisissa säissä ne menestyivät parhaiten.

–Sekin vaikutti, että viime kesänä viljat valmistuivat aikaisin joten syysviljojen kylvöön jäi hyvin aikaa, Pirhonen kertoo.

Hän uskoo, että viljan hinta voi syksyllä olla hyvinkin kaksinkertainen normaaliin verrattuna, mikä kompensoi sitä, että tuotantokustannukset ovat kohonneet rajusti.

–Uskon, että ne pellot kylvetään, mitkä normaalistikin on kylvetty, mutta siihen en usko, että kesantona olevia huonompia lohkoja otettaisiin huoltovarmuuden nimissä viljelyyn, Pirhonen sanoo.


Pilottitila

Kari Mutkalan tilaon yksi Fazerin kanssayhteistyötä tekevistä pilottitiloista.

–Kaikki lähti siitä, että Fazerin asiakkaan halusivat tietää, miten raaka-aineet tuotetaan. Nyt olemme yhteistyössä tutkineet erityyppisillä peltolohkoilla muun muassa sitä, miten luonto voidaan tuotannossa ottaa mahdollisimman hyvin huomioon ja kuormittaa luontoa mahdollisimman vähän, Mutkala kertoo.

Koelohkoilla tutkitaan muun muassa, miten viljellä muokkaamalla maata mahdollisimman vähän ja miten kerryttää maahan mahdollisimman paljon hiiltä.