Mistä apua lääkäripulaan?

0

Pöytyällä kärsitään parhaillaan pahasta lääkäripulasta. Taustalta löytyy niin eläköitymistä kuin irtisanoutumisiakin. Ongelma ei ole uusi eikä ratkaisuja ole helppo löytää.

Terveyskeskukset eivät pärjää kilpailussa yksityisen sektorin kanssa. Pitää kysyä, miksi eivät? Kun tutkitaan ihmisten viihtyvyyttä asiantuntijatehtävissä, palkka on vain yksi tekijä. Hyvät työolot ja mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön ovat vähintäänkin yhtä tärkeitä.

Yhteiskunnallisten asenteiden muuttuminen vaikuttaa myös lääkäripulan taustalla. Ihmiset pyrkivät rakentamaan elämänsä niin, että työn ohella siihen kuuluu paljon muutakin mielekästä. Mahdollisuus sapattivapaisiin ja kaikenlainen muu työaikoihin liittyvä joustavuus voi olla työnantajalle suurikin kilpailuvaltti.

Lapin hiihtokeskusten liepeillä lääkäreistä ei ole talvikaudella ollut pulaa, kun laskettelua harrastavat lääkärit yhdistävät työtä ja vapaa-aikaa mieleisekseen paketiksi. Voisivatko Pöytyän kaltaiset maaseutukunnat kilpailla lääkäreistä painottamalla alueen monia mahdollisuuksia luonnonläheiseen elämään?

Lääkärit tekevät paljon sellaista työtä, jonka voisi tehdä joku muukin. Usein se joku muu on sairaanhoitaja. Tietotekniikka ja muuttuneet asenteet ovat tuoneet mukanaan myös sen, että lääkärit tekevät töitä, joita varten oli aikaisemmin sihteereitä. Lääkäripulaa helpottaisi, jos lääkäri saisi keskittyä vain niihin asioihin, jotka vain lääkäri voi hoitaa.