Jouko Rekolainen eläkkeelle – Pankkimaailmasta kesämökkiä rakentamaan

0
Eläkkeelle jääminen tuntuu Jouko Rekolaisen mielestä vähän oudolta. Toisaalta ajatus, ettei tarvitse välttämättä herätä kello 6.05 on mukava. (Kuva: Asko Virtanen)

ORIPÄÄ. Osuuspankki Harjuseudun pankinjohtaja Jouko Rekolainen teki viimeisen työpäivänsä pankissa keskiviikkona. Ensin on vuorossa pitämättömien lomien viettäminen, eläkepäivät alkavat virallisesti kesällä. Taakse jää 42 vuotta työuraa osuuspankkiryhmässä.

–Kyllähän se vähän oudolta tuntuu, kun on tottunut säännöllisesti töissä käymään, etätöitäkin olen tehnyt aika vähän. Toisaalta, kun on vuosikymmenet kerryttänyt eläkettä, on mukava päästä tekemään asioita, joille on aikaisemmin ollut aikaa liian vähän, Rekolainen miettii.

Työ on haitannut harrastuksia ainakin golfin kohdalla, jolle nyt jää enemmän aikaa. Kakkoskotiin Pälkäneelle, järven rantaan on juuri tullut talopaketti, joka sekin vaatii aikaa.

–Lastenlapsista toinen on alle vuoden ja toinen seitsemän, joten eiköhän tässä vaarilla riitä tekemistä, Rekolainen sanoo.

Rekolainen on kotoisin Somerolta, missä hän myös aloitti pankkiuraansa. Someron jälkeen tie vei Uuteenkaupunkiin ja Lopelle, mistä hän tuli vuonna 2002 Oripään osuuspankkiin toimitusjohtajaksi.

–Olin Lopella pankinjohtajana ja hain toimitusjohtajan pestiä. Oripää vaikutti mielenkiintoiselta. Sijainti ja peruspalvelut olivat ja ovat edelleen hyvät, Rekolainen kertoo.

Paljon yrityksiä

Oripään yrityselämä teki Rekolaiseen vaikutuksen poikkeuksellisella aktiivisuudellaan. Yrityksiä on asukaslukuun suhteutettuna valtakunnankin mittakaavassa paljon ja yritysten yhteistyö on tiivistä.

–Yritysten suuri määrä vaikuttaa myös pankkiin, sillä meillä on yrityslainoja kokoon nähden paljon, Rekolainen kertoo.

Pankkimaailma on mullistunut Rekolaisen uran aikana täysin. Viimeisen kahden vuosikymmenen aikana sääntely on lisääntynyt ja digitalisaatio on tullut toden teolla kuvaan mukaan. Suuri osa asiakkaista ei juuri käy konttorilla.

Vuosi 2008 toi mukanaan alhaisten ja negatiivisten korkojen maailman.

–Silloin ajateltiin, että miten voi olla mahdollista harjoittaa pankkitoimintaa negatiivisten korkojen aikana, mutta niidenkin kanssa on opittu elämään, Rekolainen sanoo.

Lisää työkavereita

Ympäristön muutokset ovat vaatineet myös pankkimaailmalta paljon. Oripään Osuuspankki jäi Auranmaan Osuuspankkien yhdistyessä ulkopuolelle, mutta viime vuoden syksyllä Alastaron Osuuspankki ja Oripään Osuuspankki yhdistyivät OP Harjuseuduksi.

–Tuli lisää työkavereita ja asiakasmäärä tuplaantui. Aukioloaikojakin tuli lisää, kun kahdessa paikassa toimivan pankin konttorit ovat auki eri päivinä, Rekolainen kertoo.

OP Harjuseudussa on töissä kymmenen ihmistä.

–Usein fuusioissa väki tuppaa vähenemään, mutta meille palkattiin kaksi kokenutta osaaja lisää, Rekolainen muistuttaa.