Shiatsusta fyysistä ja henkistä hyvinvointia hevoselle

0
Jalkojen venytykset kuuluvat hevosshiatsuun. Merica Kulikoffin Impi-tamma pääsi Susanna Tuiskun käsittelyyn.

HEVOSSHIATSU. Kyröläisen Merica Kulikoffin Impi-tamma haukottelee makeasti Susanna Tuiskun tekemän shiatsuhieronnan jälkeen. Heti hoidon jälkeen hevoset ovatkin Tuiskun mukaan yleensä raukeita, mutta pidempikestoiset reaktiot ja hevosen vireys voivat hänen mukaansa vaihdella.

–Kun liikeradat on hoidettu kuntoon, fyysisistä jumeista kärsinyt hevonen voi hoidon jälkeen olla täynnä virtaa. Jos jumit ovat mentaalisella puolella, hevonen saattaa hoidossa rentoutua kunnolla ja olla pari seuraavaa päivää hirveän väsynyt, Tuisku kertoo.

Hevosshiatsu on Tuiskun mukaan terveyttä ylläpitävä hoitomuoto, joka on kehitetty yhdistäen ihmisshiatsua ja akupunktiota. Kiinalaisesta lääketieteestä oppinsa ammentavassa hevosshiatsussa ei käytetä akupunktion tavoin neuloja, vaan painellaan sormilla sekä kämmenillä meridiaaneja eli energiakanavia. Shiatsutekniikka sisältää myös hierovia otteita sekä jalkojen venytyksiä ja pyörittelyjä.

–Erittäin tärkeää on myös oman kehon liike ja hengittäminen, Tuisku sanoo.

Kokonaisvaltaisesti vaikuttava hoito toimii Tuiskun mukaan esimerkiksi aineenvaihduntahäiriöiden, kaviokuumeen tai jännevammojen hoitoon. Hän suosittelee shiatsua myös isoista traumoista kuntoutettavien, kuten onnettomuudessa olleiden hevosten hoitoon. Synnynnäisten rakenteellisten heikkouksienkin haitallisia vaikutuksia voidaan shiatsun avulla minimoida.

–Jos hevosella on luonnostaan notkoselkä, sitä ei saada shiatsulla normaaliksi, mutta hevosen lihaksia ja sisäelimiäkin voidaan hoitaa siten, että hevonen voi notkoselkänsä kanssa toimia niin hyvin kuin mahdollista, Tuisku sanoo.

Hän muistuttaa, että shiatsuhoitajilla ei kuitenkaan ole lääketieteellistä koulutusta eikä valtuuksia tehdä diagnooseja. Lempeän luonnonmukainen shiatsu toimiikin parhaiten tukihoitona tai terveyttä ylläpitävänä hoitona.

Shiatsun etuna esimerkiksi perinteiseen hierontaan verrattuna Tuisku pitää sitä, että shiatsulla päästään hoitamaan myös niitä kohtia, joihin hevonen ei hieronnassa päästä käsiksi. Shiatsussa ei ole välttämätöntä kajota kaikkein kipeimpiin paikkoihin, vaan niihin päästään vaikuttamaan meridiaanien kautta.

Käsittely vuorovaikutuksessa

Impillä ei Kulikoffin mukaan ole ollut erityisiä vaivoja, mutta velvollisuudentuntoisena omistajana hän on hierotuttanut sitä säännöllisesti sen jälkeen, kun se joutui hetken olemaan ilman kenkää. Ravurista ratsuksi opiskelevalle 7-vuotiaalle tammalle shiatsu on uusi kokemus. Kulikoffin mukaan Impi näyttää shiatsuhieronnassa rentoutuvan toisin kuin tavallisessa hieronnassa.

–Ilme on levollisempi ja yleensä hieronnassa Impi kuopii etujaloilla, Kulikoff miettii.

Tuiskun mukaan shiatsussa hevonen käsitellään sen hetkisenä kokonaisuutena huomioiden hevosen oma elementti. Hoidon hän aloittaa ”teehetkellä”, jossa hän hevosta sivelemällä saa tietoa sen voinnista. Samalla hevonen saa tietoa hoitajastaan. Ihmisshiatsussa vastaavat alkutiedot käydään läpi keskustelemalla teekupin ääressä.

–Teehetki on tärkeä. Katson silloin hevosen ympäri ja tunnustelen, miltä se tuntuu käsien alla. Onko esimerkiksi kovia tai pehmeitä, kylmiä tai kuumia paikkoja. Se mikä tuntuu erilaiselta, vaatii hoitoa.

Käsittely tehdään vuorovaikutuksessa hevosen kanssa hevosen ollessa yleensä vapaana karsinassa. Hoidon kesto ei Tuiskun mukaan saa ylittää 45 minuuttia, ettei hoito mene yli.

Jos shiatsulla lähdetään hoitamaan tiettyä vaivaa, Tuisku suosittelee 5–7 päivän hoitoväliä kunnes vaiva on hoidettu. Ylläpitävään hoitoon riittää hänen mukaansa hoito kerran kuukaudessa.


Hevosen viisi elementtiä

Shiatsuhoitajat käyttävät viiden elementin teoriaa, jonka mukaan hevoset jaetaan vesi, puu, tuli, maa ja metalli elementteihin. Huumorilla höystetyssä luokittelussa hevonen on vesi, jos se on hyväluustoinen ja sujuvaliikkeinen luonnonlapsi, jossa asuu pieni pelkuri. Puu elementin hevonen on määrätietoinen, kilpailuhenkinen ja sinnikäs.

Hevonen on tuli, jos se on iloinen, seurallinen, leikkisä ja huomionkipeä. Luotettava ja huolehtiva maa elementin hevonen mussuttaa stressiinsä lohturuokaa. Metalli elementin hevonen on täsmällinen ja kohtelias aristokraatti, joka pitää rutiineita arvossaan.