THL luopui yleisestä maskisuosituksesta kolmea poikkeusta lukuun ottamatta

1

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on poistanut yleisen kasvomaskisuosituksen kolmea poikkeusta lukuun ottamatta. THL suosittelee edelleen maskin käyttöä julkisissa tiloissa ja liikennevälineissä niille, joilla on hengitystieinfektion oireita mutta kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä, ja niille, jotka tietävät altistuneensa koronavirukselle ja kodin ulkopuoliset lähikontaktit eivät ole vältettävissä, sekä niille, jotka ovat koronaepäilyn vuoksi menossa hoitoon tai testiin.

Kaikille oireisille suositellaan ensisijaisesti pysymistä kotona oireiden väistymiseen saakka.

THL muistuttaa, että jokainen voi oman harkintansa mukaan jatkaa edelleen maskin käyttöä esimerkiksi silloin, kun sisätiloissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.

–Erityisesti rokottamattomien 12 vuotta täyttäneiden sekä kaikkien, joilla on riski saada vaikea koronatauti rokotuksista riippumatta, kannattaa harkita sellaisen maskin käyttöä, joka suojaa myös kantajaansa tehokkaasti, sanoo THL:n ylilääkäri Otto Helve THL:n tiedotteessa.

Koko väestön tasolla maskien käytölle ei ole vaikuttavuusperusteita vallitsevassa epidemiatilanteessa, jossa niiden laajakaan käyttö ei yksittäisenä toimena merkittävästi estä viruksen leviämistä.

THL muistuttaa, että koronarokotukset ovat ylivoimaisesti tehokkain keino suojautua koronalta. Vaikka rokotukset eivät kokonaan estä tartunnan saamista, ne suojaavat erittäin hyvin vakavalta tautimuodolta.

THL:n maskisuositus ei koske työpaikkoja ja työskentelytilanteita, joissa maskien käyttö perustuu työsuojeluun ja asiakasturvallisuuteen. Näistä vastaa työnantaja ja ohjeistaa Työterveyslaitos.

Vaikka THL luopui maskisuosituksesta, suosituksia edelleen voimassa paikoitellen ja muun muassa osassa Suomen sairaanhoitopiireistä. Esimerkiksi Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä ei vielä ole tehnyt muutoksia maskisuositukseen.

 

 

 

1 KOMMENTTI

  1. Mitäs järkeä tässä nyt sitten on: maskisuositus poistuu kun koronaa on enemmän kuin koskaan. Ihan pölhöä!

Kommenttien lisääminen on estetty.