Yleinen maskisuositus poistui Varsinais-Suomesta, mutta poikkeuksia vielä riittää

0

VARSINAIS-SUOMI. Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä on päättänyt tänään perjantaina luopua yleisestä maskisuosituksesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viime viikolla tekemän päätöksen mukaisesti.

Kasvomaskisuositus on poistettu nyt kolmea poikkeusta lukuun ottamatta. Maskin käyttöä suositellaan edelleen julkisissa tiloissa ja liikennevälineissä niille, joilla on hengitystieinfektion oireita mutta kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä, ja niille, jotka tietävät altistuneensa koronavirukselle ja kodin ulkopuoliset lähikontaktit eivät ole vältettävissä, sekä niille, jotka ovat koronaepäilyn vuoksi menossa hoitoon tai testiin.

Kaikille oireisille suositellaan ensisijaisesti pysymistä kotona oireiden väistymiseen saakka.

Maskin käyttöä suositellaan Varsinais-Suomessa edelleen niin henkilökunnalle kuin vierailijoillekin kaikissa terveyskeskuksissa, sairaaloissa ja muissa terveydenhuollon toimipisteissä, ympärivuorokautisen hoivan laitoksissa, vammaispalveluiden hoitoyksiköissä, iäkkäiden ja riskiryhmään kuuluvien laitos- ja kotihoidossa sekä tarvittaessa myös sosiaalityössä.

–Jokainen voi oman harkintansa mukaan edelleen käyttää maskia esimerkiksi sellaisissa sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa. Erityisesti rokottamattomien sekä niiden, joilla on riski saada vaikea koronatauti rokotuksista huolimatta kannattaa harkita sellaisen maskin käyttöä, joka suojaa myös kantajaansa tehokkaasti, Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyksin) infektiolääkäri Harri Marttila sanoo Tyksin tiedotteessa.

Työpaikoilla voi olla edelleen työnantajan tarkempia ohjeistuksia ja niistä päättää työnantaja.

Epidemia on rauhoittumassa

Koronaviruspositiivisten potilaiden uudet hoitojaksot Tyksin sairaaloissa ovat vähentyneet jo neljän viikon ajan, mikä kuvaa epidemian rauhoittumista. Tällä hetkellä Tyksissä on 23 koronapotilasta, joista 17 on hoidossa koronavirusinfektion vuoksi, kuudella potilaalla koronavirus on lisälöydös. Teho-osastoilla ei ole nyt koronapotilaita.

Iäkkäillä on yhä paljon tartuntoja ja perusterveydenhuollon osastoilla on vielä runsaasti koronapotilaita. Hoivalaitoksissa on viime viikkoina esiintynyt epidemioita.

–Lakon aiheuttaman testausmäärän vähentymisen vuoksi ilmaantuvuusluvut eivät ole tällä hetkellä luotettavia, mutta arvioimme silti todellisen tapausmäärän olevan laskusuuntainen. Mikäli testaaminen palaa nyt normaaliksi, saamme vapun aikoihin taas vertailukelpoista tietoa ilmaantuvuudesta, infektiolääkäri Harri Marttila arvioi Tyksin tiedotteessa.

–Koronavirusepidemian aiheuttama uhka terveydenhuollon kantokyvylle on viimeinkin hiljakseen vähentymässä epidemiatilanteen parantuessa, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.