Auran lottien 100-vuotispäivä innoitti pikkulotat tarinoimaan

0
Pikkulotat Ulla-Maija Vilén, 93, ja Ulla Lipsanen, 89, juhlistivat 100 vuotta sitten perustetun Auran Lotta Svärd -yhdistyksen muistoa kahvittelun merkeissä Auraamossa.

AURA. Valtakunnallinen Lotta Svärd -järjestö perustettiin 9.9.1920 ja Auran paikallisyhdistys hieman myöhemmin, 22.1.1922 Prunkkalan seurojentalolla.

Auran kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Ari Vilénin mukaan 100-vuotispäivää oli määrä juhlia tammikuussa, mutta korona sotki suunnitelmat.

Keskiviikkona Auraamossa päästiin viimein muistelemaan lottien taivalta. Paikalla olivat pikkulottina Aurassa palvelleet Ulla-Maija Vilén ja Ulla Lipsanen. Heidän lottamuistonsa liittyvät käsitöihin, kokoontumisissa laulettuihin lauluihin, ensiaputaitojen opetteluun ja muonituksessa avustamiseen.

Lipsanen kertoo, kuinka hänen mieleensä ovat jääneet suojeluskuntien ja lottien toimitalossa, nykyisessä Kotimäen talossa, pidetyt iltamat. Niissä pikkulotatkin kipusivat lavalle esittämään runonlausuntaa.

Iltamista, myyjäisistä sekä arpajaisista saamillaan tuotoilla lotat avustivat esimerkiksi suojeluskuntalaisia. Muun muassa Auran kunta ja saha avustivat puolestaan lottia.

Kekseliästä ja tarkkaan mietittyä toimintaa

Ulla Lipsasen mielestä lottatoiminnan vahvuus oli, että tyttöjä ja naisia kannustettiin etenemään sillä alalla, jonka he kokivat mieluisimmaksi.

Aloja olivat esimerkiksi muonitus, käsityöt ja terveydenhuolto. Vilén sekä Lipsanen ihmettelevät, kuinka yksityiskohtaisesti kaikki oli mietitty.

– Esimerkiksi rintamalle lähtevät näkkileipälaatikot oli mitoitettu mahtumaan rautatievaunuun, Lipsanen selittää.

Toimintaa siivitti myös kekseliäisyys. Lipsanen muistaa tapauksen Alastaron ”Ampumatalosta”, jossa rintamalta tulleita ja sinne lähteneitä miehiä muonitettiin. Pikkulotat kuorivat perunoita ja kattoivat pöydät isompien laittaessa ruokaa.

– Kun herneet eivät tahtoneet millään pehmetä, eräs lotta kaatoi joukkoon soodaa. Jo vain herneet pehmenivät ja tuli maukasta keittoa!

Auralaislottia oli myös sotatoimialueella

Kotirintamalla työskennelleet lotat vapauttivat miehiä rintamille, mutta ainakin 21 auralaista lottaa työskenteli itse sotatoimialueella ja sotasairaaloissa.

Pikkulottien pukuja ei ole Ulla-Maija Vilénillä ja Ulla Lipsasella enää tallella, eikä niitä ole monella muullakaan.

Valvontakomissio luokitteli Lotta Svärdin fasistiseksi järjestöksi, joka tuli lakkauttaa. Näin tehtiin 23.11.1944 ja samalla monet lottapuvut päätyivät matonkuteiksi. Auran lotilta jääneitä varoja käytettiin muun muassa hautausmaan hoitoon ja sotaorpojen auttamiseen

Ari Vilénin mukaan Aurassa ei tiettävästi ole enää varsinaisia lottia ja pikkulottienkin määrä on käymässä vähiin.