Auran ja Pöytyän uimakoulut täyttyvät nopeasti

0
Uimataito on suomalaisille tärkeä perustaito. Auranmaalla lapsille tarjotaan uimaopetusta sekä uimahalleissa että maauimalassa ja luonnonvesissä. Lietolaislapset ovat jääneet ilman kesäuimakouluja Tarvasjoen uimahallin sulkemisen jälkeen.

AURA, PÖYTYÄ, LIETO. Tarvasjoen uimahallin lakkautus ei vienyt auralaisilta ja pöytyäläisiltä lapsilta mahdollisuutta saada uimaopetusta, mutta lietolaislasten kannalta uimahallin sulkeminen on ollut onneton päätös. Liedon kunnalla ei enää ole paikkaa, jossa kesäuimakouluja järjestää, eikä uimakouluja näin ollen tänäkään kesänä pidetä.

–Olen sitä mieltä, että uimataito on suomalaisille tärkeimpiä taitoja, kun vesistöjen lähellä asutaan. Uimataito on perustaito kuten pyöräily, Liedon liikuntasihteeri Mika Närvi harmittelee tilannetta.

Uimakouluja Tarvashovissa pitäneet Aura ja Pöytyä löysivät korvaavan paikan Loimaan Vesihovista. Pöytyä pitää uimakouluja myös Euran uimahallissa. Eurassa paikkoja on 40 pöytyäläislapselle ja Vesihovissa yhteensä 80 pöytyäläis- ja auralaislapselle. Liikunnanohjaaja Markus Salon mukaan paikkoja on saatu järjestymään suunnilleen saman verran kuin Tarvashovin aikanakin.

Uimakoulupaikat ovat Pöytyällä ja Aurassa perinteisesti tulleet hyvin nopeasti täyteen. Salo kuitenkin arvioi lähes kaikkien halukkaiden saaneen paikan. Hänen mukaansa Euran uimakoulujen jonossa on viisi ja Vesihovin uimakoulujen jonoissa yhteensä parikymmentä lasta. Salo laskeskelee, että näillä määrillä ei uusien ryhmien perustaminen ehkä kannata.

–Eri asia sitten, jos kaikkia ilman paikkaa jääneitä ei ole laitettu jonoon, hän miettii, mutta huomauttaa, että uusille ryhmille voisi joka tapauksessa olla vaikea saada lisäaikoja uimahalleista.
Esimerkiksi Paimiosta, Raisiosta ja Kaarinasta ei ollut saatavilla aikoja, kun Salo tiedusteli niistä vuoroja Tarvashovin sulkeutuessa. Tälle kesälle hän varmisti Vesihovin vuorot jo viime vuonna. Luonnonvesiin ja maauimalaan Salon kanta on, että toiminta olisi liikaa säiden armoilla. Hän ei halua tarjota lapsille päivähoitopaikkaa saunassa, vaan vie lapset mieluummin uimahalliin.

ILMOITTAUTUMINEN Pöytyän ja Auran uimakouluihin on vaatinut vanhemmilta nopeutta ja mahdollisuutta olla netin ääressä sillä hetkellä, kun ilmoittautuminen avautuu. Tämä on herättänyt kritiikkiä, mutta Salo ei pidä kovin toimivana ratkaisuna sitäkään, että paikkoja ryhdyttäisiin esimerkiksi arpomaan.

Auran osalta ilmoittautumisessa kävi tänä vuonna moka, kun ilmoittautumislinkkiä ei saatu kunnan nettisivuille. Kulttuuri- ja vapaa-aikasihteeri Jaana Ranta-aho myöntää, että myös some-tiedottaminen olisi voinut olla parempaa.

–Joudun kantamaan tästä vastuun, mutta toisaalta uimakoulut oli hyvin löydetty, Ranta-aho sanoo.

Salon ja Ranta-ahon mukaan suunnilleen puolet Pöytyän ja Auran yhteisiin uimakouluihin osallistuvista lapsista on tänäkin vuonna auralaisia.

Ranta-aho on uimakoulupaikkojen lisäämiseksi valmis harkitsemaan uimakouluja myös luonnonvesissä.

–Erilaisia vaihtoehtoja täytyy ottaa huomioon, hän sanoo, mutta haluaa myös kunnioittaa perinteistä yhteistyötä Pöytyän kunnan kanssa.

Kuntien uimakoulutarjontaa täydentää Kyrön Seudun Kyläyhdistyksen Kyrön maauimalassa heinäkuussa pitämät uimakoulut. Luvassa on ainakin kaksi ryhmää ja valmiutta on lisätä ryhmien määrää, jos jo lukkoon lyödyt ryhmät täyttyvät.

 


Palainen toivotumpi kuin uimahalli

MARTTILA. Korona siirsi Marttilan uimakoulut Forssan Vesihelmestä Palaisten uimarannalle. Ratkaisu on vapaa-aikasihteeri Anniina Bergforsin mukaan ollut kuntalaisille mieleinen.

–Pitämässämme liikuntakyselyssä Palainen oli toivotumpi paikka uimakoulujen pitämiseen kuin uimahalli.

Marttilan uimakouluissa oli viime vuonna 40 paikkaa ja tämä määrä riitti Bergforsin mukaan. Hän tosin arvuuttelee, kasvattaako koronarajoitusten poistuminen osallistujamäärää tänä vuonna.

–Uimakoulut ovat ensisijaisesti marttilalaisille, mutta mahdollisuuksien mukaan voidaan muualtakin tulevia ottaa mukaan.

Bergfors ei pidä säiden epävakautta ongelmana. Hän toteaa Palaisten veden lämpenevän äkkiä ja saunan olevan käytössä tarpeen mukaan.