”Huopaa, happea ja hanaa” – SPR:n Yläneen osasto täyttää 70 vuotta

0
Hiljattain Kartanokodin grillikodassa vietettiin SPR:n toimesta ulkoilupäivää. Sirkka Rantanen, Merja Salo, Katri Maanpää ja Leena Mäkelä nauttivat pullakahveista raikkaassa kevätsäässä. Kuva: Sirkka ja Simo Rantasen kotialbumi

PÖYTYÄ/Yläne. Piskuinen ja hiukan syrjäinen Yläne on aina ollut oman tiensä kulkija. Väki on ollut aktiivista ja monella tapaa ennakkoluulotonta. Kun SPR:n Yläneen osasto perustettiin 70 vuotta sitten, ensiapukurssien lisäksi syttyi vähän myöhemmin idea hommata lääkäripulasta ja pitkistä välimatkoista kärsivään kuntaan oma ambulanssi.

–Osastomme anoi Punaisen Ristin keskustoimiston ambulanssin, joka saatiin tänne vuonna 1967. Kuskeiksi värvättiin taksimiehet ja hoitovälineistön huollosta vastasi kunnan terveyssisar, Simo Rantanen ja Hannu Pentti kertaavat taustoja.

Kun osasto hankki oman sairaankuljetusautonsa vuonna 1971, osastossa koulutettiin uusia vapaaehtoisia sairaankuljetusyksikköön. Sairaita kuljetettiin siihen aikaan kolmen h:n taktiikalla.

–Se tarkoitti huopaa, happea ja hanaa, Rantanen naurahtaa ja toteaa, että varsinkin alkuaikoina meno oli välillä melkoista haipakkaa kuskin toimiessa yksin autossa.

Rantanen muistelee ihmisten myös ensin hiukan arastelleen päivystyspuhelimeen soittamista, ja moni viivytteli turhankin pitkään vaivojensa kanssa.

–Usein se keikka tuli sitten yöllä, vaikka rintakivut olivat alkaneet jo päivällä.

Kun ambulanssikyyti alkoi käydä tutuksi, rohjettiin soitella jo vähän pienempienkin murheiden takia. Välillä hiukan turhaankin.

Toiminta myytiin lopulta pois 2000-luvun alussa vaatimusten kiristyessä kaiken aikaa.

Päällimmäisenä on auttaminen

Reilu 50 vuotta ensiapukoulutuksen aloittaneet ja sen myötä paikallisosaston toimintaan mukaan tulleet Pentti ja Rantanen kertovat kaivanneensa silloin tekemistä elämäänsä.

–Juuri armeijasta päässeenä tuntui, että sitä haluaa jotain toimintaa, Pentti muistelee ja sanoo, että onneksi laboratorioon sattui juuri niinä aikoina tulemaan aktiivinen henkilö töihin, joka oli innostunut pitämään kursseja.

Useita vuosia puheenjohtajana ollut Pentti sanoo innostuksen kumpuavan edelleen lähimmäisen auttamisesta. Hänelle asia kristallisoitui jo vuonna 1976 Lapuan patruunatehtaan räjähtäessä.

–Silloin huomasin, miten hyvä ja toimiva organisaatio SPR on. Lipaskeräys saatiin pystyyn todella nopeaan, samoin kuin apu perheille.

Vuosikymmenien saatossa harrastuksesta onkin tullut elämäntapa, ja Pentin mukaan toisten auttamisesta saa paljon enemmän kuin itse antaa.

Simo Rantasen sanoo, että hyvänä lisänä tulevat mahtava porukka ja mielenkiintoiset yhteistyökuviot esimerkiksi seurakunnan ja monien muiden tahojen kanssa.

Pilke silmäkulmassaan Rantanen uskoo SPR-toiminnan pelastaneen myös avioliittonsa.

–Se on ainoa asia, josta ei ole koskaan tarvinnut tapella.

Ystävätoiminta on aktiivista

1980-luvun loppupuolella SPR:n Yläneen osastossa alettiin kouluttaa vapaaehtoisia ystäväpalveluun, josta tuli hyvin suosittua. Sirkka Rantanen sanoo ystävien tarpeen olevan edelleen kova.

–Kysyntää on enemmän kuin pystymme tarjoamaan.

Ystäville annetaan monenlaista apua, kuten vaikkapa kaupassa ja lääkärissä käyntiä tai ulkoilua. Kartanokodissa ystävien kesken perustettiin hiljattain Uno-korttipeliryhmä. Myös miehille on oma ryhmänsä nimeltään Äijäkerho, jonne ei naisilla tietenkään ole asiaa.

Ukrainan sodan myötä SPR:n osasto on saanut uusia, auttamishaluisia ihmisiä mukaansa. Puheenjohtajana toimiva Simo Rantanen kertookin, että suunnitelmissa on saada käyntiin esimerkiksi nuorisotoimintaa nuokkarin tiloihin.

–Kaikki halukkaat ja vapaaehtoiset ovat muutenkin tervetulleita, hän toivottaa.

SPR:n Yläneen osasto tarjoaa 70-vuotisjuhlan kunniaksi pullakahvit Yläneen torilla lauantaina 7.5. klo 8–13.