Kevään ylioppilaalla Aleksi Välimaalla riittää uskoa suomalaiseen maatalouteen

0
Kosken lukiosta valmistuneen Aleksi Välimaan tähtäimessä on ensin Säkylä ja Sitten Viikin maa- ja metsätaloustieteellinen tiedekunta. (Kuva: Asko Virtanen)

KOSKI. Koskelainen Aleksi Välimaa on yksi tämän kevään ylioppilaista. Tuloksissa oli sekä hyviä että huonoja yllätyksiä. Plakkarissa on kolme cum laudea, yksi eximia, yksi magna ja yksi approbatur.

–Äidinkieli meni penkin alle, aiheet eivät oikein sopineet, sen sijaan matikka oli positiivinen yllätys, Välimaa kertoo.

Seuraavaksi Välimaa suuntaa Säkylään maanpuolustushommiin, sitten tavoitteena on Viikin maa- ja metsätaloustieteellinen tiedekunta ja agronomin tutkinto.

Hyvät kolme vuotta

Maatalouden työt ovat olleet Aleksi Välimaan arkea jo pitkään, isä ja isoisä ovat maanviljelijöitä. Perheellä on noin tuhannen sian lihasikala. Uskoa suomalaiseen maatalouteen riittää, kunhan kuluttajien asenteet ovat kohdallaan.

–Pitää kunnioittaa suomalaista laatua, Välimaa muistuttaa.

Kosken lukioon meneminen oli Välimaalle itsestäänselvyys. Osa opettajista oli tuttuja ja lukio luonnollinen jatkumo peruskoululle.

–Hyvät kolme vuotta on takana, vaikka korona sotkikin asioita, Välimaa summaa.

Vanhojen tanssit päästiin pitämään normaalisti, mutta monia asioita jouduttiin myös perumaan.

Koronan tuoma etäopetus ei ollut Välimaalle mieleen.

–Etäopetuksen aikaan oli koko ajan kotona neljän seinän sisällä eikä päässyt kouluun näkemään kavereita. Kouluun on kiva mennä, kun siellä näkee kavereita, Välimaa sanoo.

Pitkän matematiikan rooli on nykylukiossa hyvin keskeinen. Vähempikin riittäisi.

–Muutaman kerran tuli heitettyä matikan kirjat seinään. Tykkään laskea, mutta pitkässä matikassa pyöritellään paljon kaavoja ja se on jo hyvin teoreettista. Tahtoo olla enemmän kirjaimia kuin numeroita, Välimaa sanoo ja kertoo allekirjoittavansa myös sen, että jatko-opiskelupaikkoja haettaessa matematiikan mutta myös joidenkin muiden aineiden painoarvo on suhteettoman suuri.

Voi suositella

Lukioaikana Välimaa panosti paljon myös suunnitukseen ja osallistui aktiivisesti tilan töihin. Välillä ei meinannut aika riittää. Koulutöistä varsinkin pitkä matikka vei paljon aikaa.

–Korona sotki suunnistustakin pahasti. Ruotsiin ei päässyt kisaamaan pariin vuoteen, kertoo vuonna 2019 SM-hopeaa voittanut Välimaa.

–Enää ei suunnistuksen suhteen ole totisia tavoitteita. Tähtäimessä on pikemminkin hyvä harrastus.

Välimaan mukaan hän voi hyvin suositella lukion käymistä peruskouluaan päättäville, mutta ei se kaikille sovi.

–Lukio tarjoaa hyvää miettimisaikaa tulevaisuuden suunnitelmille, mutta pitää jaksaa opiskella – toisten enemmän kuin toisten. Ilmaiseksi ei lukiosta valmistu, Välimaa sanoo.