Maakuntajohtaja Kari Häkämies: Lähijuna ei lähde liikkeelle ilman julkista tukea

0
Kunnanjohtaja Terhi Källi ja joukko Auran luottamus- ja virkamiehiä kuulivat maakuntajohtaja Kari Häkämiehen terveisiä Aurassa maanantaina. (Kuva: Asko Virtanen).

AURA. Aurassa maanantaina vieraillut Varsinais-Suomen liiton maakuntajohtaja Kari Häkämies kehotti kuntia miettimään, paljonko ovat valmiita paikallisjunaliikennettä tukemaan, jos hanke nytkähtää eteen päin.

–Asenne ei voi olla sellainen, että ”kai tämän joku järjestää”. Markkinaehtoisesti juna ei tule toimimaan, joten se tarvitsee tukea kunnilta ja muilta julkisilta tahoilta, Häkämies muistutti.

Varsinais-Suomen liiton edunvalvontajohtaja Janne Virtanen muistutti kuitenkin, että ilmapiiri on paikallisjunahankkeiden toteutumiselle nyt huomattavasti parempi kuin aikaisemmin.

–VR:n asenne on nyt täysin toinen kuin aikaisemmin, Virtanen sanoi.

Aikaisemmin VR on ollut haluton myymään vanhaa kalustoaan muille toimijoille. Tilanne on kuitenkin muuttunut. Onnibussin perustajana tunnettu Pekka Möttö on yksi nimi vastikään perustetun Suomen Lähijunat Oy:n takana. Yhtiön tarkoituksena on aloittaa lähijunaliikenne Varsinais-Suomessa. Spekulaatioissa on ollut esillä Uudenkaupungin suunta ensisijaisena kohteena.

Hyvä että lasketaan

Auran kunnanjohtaja Terhi Källi piti tervetulleena sitä, että paikallisjunan mahdollisuuksia maakunnassa selvitetään. Samalla selviää sekin, paljonko paikallisjuna tarvitsisi julkista tukea liikkuakseen.

Häkämiehen vierailulla olivat esillä myös muun muassa maakunnan tila, hyvinvointialueuudistus ja kuntien asema uudistuksen jälkeen.

Kuntien rooli tulee vuodenvaihteessa muuttumaan radikaalisti, kun sote-palvelut siirtyvät hyvinvointialueille. Tämä nostaa Häkämiehen mukaan esiin kysymyksen myös siitä, millaisia kuntia maakunnassa tulevaisuudessa on ja millaisia odotuksia niihin kohdistuu.

–Moni ihminen on hyvinkin kiintynyt kotikuntaansa, mutta ei kukaan rakastu hyvinvointialueeseen, Häkämies tiivisti ja muistutti, että kunnilla on Euroopassa hyvinkin erilaisia rooleja.

Suomessa kuntien rooli on perinteisesti ollut ensisijainen palvelun tarjoaja ja se paikka, mihin ihminen ensimmäiseksi murheinensa kääntyy. Esimerkiksi Ranskassa on kuitenkin myös hyvin pieniä kuntia, joilla on hyvin rajattu rooli.

–Kunnan identiteetti on monelle tärkeä asia, Häkämies muistutti.

Auralla hyvät eväät

Maakunnan tulevaisuuden näkymiä Häkämies piti hyvinä, joskin Ukrainan sodan luoma epävarmuus näkyy myös Varsinais-Suomessa. Toisaalta maakunnassa on kohtuullisen vähän yrityksiä, jotka olisivat olleet hyvin voimakkaasti riippuvaisia Venäjän tai Ukrainan markkinoista.

Auran mahdollisuuksia menestyä Häkämies piti niin ikään varsin hyvinä ennen muuta sen hyvän sijainnin vuoksi lähellä Turkua.

–Väki keskittyy ja kasvu tulee tapahtumaan Helsinki–Tampere–Turku-akselilla, Häkämies muistutti.