Markus Salo ja Sari Rantanen käynnistävät Pöytyällä suurhanketta ikäihmisten liikuttamiseksi

0
Markus Salo ja Sari Rantanen näyttävät, kuinka lihaksia voi notkistaa ovensuusta löytyvän harjan avulla.

PÖYTYÄ . Kunta on lähtenyt mukaan Ikäinstituutin koordinoimaan Voimaa vanhuuteen -ohjelmaan, jossa lisätään kotonaan asuvien ikäihmisten liikkumis- ja ulkoilumahdollisuuksia.

Asiantuntijasairaanhoitaja Sari Rantanen ja liikunnanohjaaja Markus Salo kertovat, että ohjelmaa on tarkoitus viedä eteenpäin kunnan ja järjestöjen yhteistyöllä.

Rantanen ja Salo toivovat järjestöjen edustajia eri puolilla Pöytyää järjestettäviin tiedotustilaisuuksiin, joissa keskustellaan yhteistyön mahdollisuuksista.

Kolmivuotisen ohjelman aikana Pöytyällä on tarkoitus kehittää ikäihmisten kuntosaliharjoittelua, vertaisohjattuja liikuntaryhmiä, etäjumppaa, ulkoiluystävätoimintaa, ulkoiluryhmiä sekä liikuntaneuvontaa. Toimintaa tulee olemaan kaikissa kyläkeskuksissa.

Kahvittelu kannattaa

Sari Rantanen tietää, että liikunnan aloittaminen on helpommin sanottu kuin tehty. Erittäin tärkeää olisi hänen mukaansa löytää niitä, jotka eivät kotoaan juuri poistu ja saada heidät liikkumaan edes vähän.

Tutkimusten mukaan liikunnalla sekä lihasvoima- ja tasapainoharjoituksilla on merkittäviä vaikutuksia ikääntyneiden liikuntakyvyn ylläpitoon sekä kaatumisten ja lihasvoimien heikentymisen ehkäisyyn. Liikunta parantaa elämänlaatua ja vähentää esimerkiksi tehostetun palveluasumisen tarvetta.

Kun Voimaa vanhuuteen -ohjelma pyörähtää syksyn korvalla Pöytyällä todenteolla käyntiin, Markus Salo kehottaa unohtamaan täydellisyyden tavoittelun. Sen sijaan kannattaa panostaa jatkuvuuteen.

Rantanen ja Salo ovat kuulleet kahvin sekä pullan olevan tehokkaimpia houkuttimia ja niitä voidaan heidän mukaansa nauttia vaikkapa ulkoiluryhmissä hyvillä mielin.

– Kunhan muistetaan käydä lenkilläkin, Salo virnistää.

Voimaa vanhuuteen -ohjelma kestää Pöytyällä vuoteen 2024 saakka.

 

Voimaa vanhuuteen -ohjelman tiedotustilaisuudet järjestöjen edustajille: ma 30.5. klo 17.30–18.30 Yläneen luontokapinetissa, ti 31.5. klo 17.30–18.30 Kyrön valtuustosalissa, ke 1.6. klo 17.30–18.30 Riihikosken perusturvatalossa.