Punkkibussi sai innostuneen vastaanoton – Punkkien lisääntyminen on huomattu Aurassa

0
Punkkibussin palvelu osoittautui tarpeelliseksi Aurassa. Asiakkaita kävi tasaisena virtana ja pientä jonoakin muodostui. Suojaa puutiaisaivokuumetta vastaan kävivät hakemassa myös Pertti ja Marja-Liisa Sirkiä, Jari Pentinmäki sekä Mervi ja Tiitus Tokoi. Elias Liljastolla olikin rokotteita myydessä kiirettä.

AURA. Palvelunsa Auraan laajentanut punkkibussi sai vilkkaan vastaanoton. Rokotuksen ottajia kävi punkkibussilla tasaiseen tahtiin hakemassa suojaa puutiaisaivokuumetta vastaan.

Auralaisen Pentinmäen perheen saivat rokottautumaan koirasta löytyneet punkit ja poikien partioharrastus. Päivi Pentinmäki sanoi poikien tekevän partion matkassa retkiä riskialueille, mutta punkkeja löytyvän myös kotipihasta.

–Nyt voi turvallisemmin mielin lähettää pojat leireille, hän totesi rokotteen ottamisesta.

Pertti ja Marja-Liisa Sirkiä hakeutuivat rokotteelle niin ikään, koska koirasta on löytynyt useita punkkeja. Sirkiät ovat asuneet Aurassa pitkään ja he ovat havainneet punkkien määrän lisääntyneen.

–Punkkeja on jo niin paljon, ei tarvitse edes mennä saaristoon, totesi Tiitus-poikansa kanssa rokotteen hakenut Mervi Tokoi.

Tokoille rokote antaa mielenrauhaa, etenkin kun pieni pojanvesseli tykkää ”nuohota” kaikki paikat, joissa voi lymyillä myös punkkeja.

Saaristolääkärien kiertävä rokotusklinikka on toiminut Varsinais-Suomessa jo 16 vuoden ajan. TBE-rokotteiden lisäksi punkkibussista saa myös muita rokotteita esimerkiksi matkaa varten. Näiden rokotteiden saatavuus kannattaa kuitenkin etukäteen varmistaa.

Aiemmin punkkibussin toiminta on keskittynyt rannikkoseudulle, mutta punkkien sekä niiden levittämien tautien lisääntyminen on kasvattanut tarvetta palvelulle perinteistä riskialuetta laajemmin.

–Viime vuonna tuli ennätysmäärä, noin 150 puutiaisaivokuumetapausta, kiertävän punkkibussin myyjänä toimiva Elias Liljasto tiesi kertoa.

Punkkibussin toimintaperiaate on asiakkaan kannalta helppo ja yksinkertainen, asiakkaan ei tarvitse muuta kuin maksaa rokote ja astua sisään rokotteelle. Aurassa punkkibussi vierailee touko- ja kesäkuun ajan joka toinen maanantai, joten vielä ennättää saada rokotussarjan ensimmäiset rokotteet ja vuoden suojan.

Kolmen vuoden suojan saa hakemalla kolmannen rokotteen 5–12 kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen. Tämän jälkeen tehosterokotteita tulee ottaa 3–5 vuoden välein.

Punkkibussin aikataulu löytyy osoitteesta www.punkkibussi.fi.


FAKTA

* Puutiaisaivokuumeen aiheuttavaa TBE-virusta vastaan ei ole hoitoa, mutta tautia vastaan voidaan rokottaa sekä lapsia että aikuisia.

* Virus tarttuu punkin syljestä muutamassa minuutissa jo pureman alkuvaiheessa.

* TBE-virusta kantavia punkkeja on löydetty laajalta alueelta Etelä-, Keski- ja Itä-Suomesta, Saaristomereltä sekä länsirannikolta Kemiin asti. Riskialueilla keskimäärin 1–2 prosenttia punkeista kantaa virusta.

* Puutiaisaivotulehduksen oireita ilmenee 10‒30 prosentilla tartunnan saaneista. Tyypillisesti taudinkuva on kaksivaiheinen.

* Noin viikon kuluttua puremasta ilmaantuu ensimmäinen vaihe, jonka oireina on kuumeilua, epämääräistä pahaa oloa ja sairauden tunnetta. Valtaosa oireista päättyy tähän. Noin 20–30 prosentille tartunnan saaneista kehittyy noin viikon oireettoman vaiheen jälkeen taudin toinen vaihe, varsinainen aivotulehdus.

* Aivotulehduksen oireita ovat kuume, päänsärky, niskajäykkyys, valonarkuus, pahoinvointi ja mahdolliset neurologiset oireet, kuten tajunnanhäiriöt, kouristukset tai halvausoireet.

* Suurelle osalle varsinaiseen aivokuumeeseen sairastuneista jää pitkäkestoisia ja 2–10 prosentille jopa pysyviä keskushermosto-oireita.

Lähde: THL ja Saaristolääkärit.