Samaa sukupuolta olevat vihille Liedon seurakunnan kirkoissa – Pöytyällä asia ei ole vielä ollut esillä

0
Liedon seurakuntaan kuuluvassa Tarvasjoen kirkossa myös samaa sukupuolta olevat voivat jatkossa astella vihille. Kuva: Asko Virtanen

AURANMAA. Liedon seurakunnan kirkkoneuvoston tekemän päätöksen mukaan seurakunnan kirkkoja ja muita tiloja voidaan jatkossa käyttää samaa sukupuolta olevien vihkimiseen ja avioliittoon siunaamiseen. Kirkkoneuvosto oli päätöksessään yksimielinen.

Auranmaalla päätös koskee siis Auran ja Tarvasjoen kirkkoja ja muita tiloja, koska Aura ja Tarvasjoki kuuluvat Liedon seurakuntaan.

Samaa sukupuolta olevien vihkimisestä on tehty päätös monissa lähiseurakunnissa kuten Turussa ja Loimaalla.

Päätöstä Liedon seurakunnan kirkkouutisissa kommentoineen Liedon kirkkoherran Risto Leppäsen mukaan päätös on tahdonilmaisu yhdenvertaisuuden puolesta. Leppäsen mukaan kirkkoneuvostossa tiedostettiin jännite lain ja kirkon avioliittokäsityksen välillä, mutta neuvosto haluaa päätöksellä puolustaa yhdenvertaisuutta ja kaikkien oikeutta rakkauteen.

Suomen lain mukaan avioliittoon voidaan vihkiä kaksi ihmistä riippumatta siitä, ovatko he samaa vai eri sukupuolta. Kirkon avioliittokäsitystä ei kuitenkaan ole muutettu Suomen avioliittolakia vastaavaksi, ja asian käsittely on yhä kirkolliskokouksessa kesken.

Kirkkoneuvoston päätöksessä muistutetaan, että samaa sukupuolta olevien vihkimisistä on monissa seurakunnissa tullut vallitseva käytäntö siitä huolimatta, ettei kirkon avioliittokanta ole muuttunut.

Liedon seurakunnan papit ovat neuvoston mukaan toivoneet, että seurakunnan tiloja voisi käyttää samaa sukupuolta olevien vihkimiseen, sillä seurakunnan kannalta ei ole hyvää ja yhdenvertaista palvelua, jos vihkipari joutuu etsimään vihkipaikkaa toisen seurakunnan tiloista.

Pöytyällä asia tulossa käsittelyyn

Pöytyän seurakunnassa samaa sukupuolta olevien vihkiminen ei vs. kirkkoherra Irina Kaukisen mukaan vielä ole ollut esillä.

–Todennäköisesti asia tulee käsittelyyn lähitulevaisuudessa, Kaukinen arvelee.

Toistaiseksi tilanne Pöytyän, Karinaisten, Yläneen ja Oripään kirkoissa on siis ennallaan.

–Martinikoskella asia ei toistaiseksi ole ollut esillä, kertoo puolestaan Martinkosken kappalainen Janne J. Nurmi.

Jos Martinkosken ja Salon seurakuntaliitos toteutuu ja Martinkoski liitetään vuodenvaihteessa Saloon, samaa sukupuolta olevien vihkiminen tulee mahdolliseksi myös Koskella ja Marttilassa.

–Meillä on asiasta kirkkoneuvostossa keskusteltu ja on katsottu, ettei erillistä päätöstä tarvita, jotta samaa sukupuolta olevia voidaan kirkossa vihkiä, kertoo Salon seurakunnan kirkkoherra Timo Hukka.